Turcia epurează un nou lot, Erdogan câştigă putere suplimentară asupra serviciilor

Prin două decrete publicate vineri, guvernul turc a concediat sute de funcţionari civili şi a consolidat puterea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan asupra agenţiei naţionale de informaţii MIT. Mişcarea a fost făcută în baza stării de urgenţă impuse după puciul eşuat din Turcia din 2016.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Adem Altan/AFP/Getty Images)

Turcia a concediat sau suspendat peste 150.000 de oficiali în mai multe etape de la lovitura de stat eşuată din iulie 2016 şi a trimis la închisoare, în aşteptarea procesului, aproximativ 50.000 de persoane, inclusiv soldaţi, poliţişti şi funcţionari publici.

Campania de suprimare a vizat persoane pe care autorităţile din Ankara le suspectează că ar avea legături cu reţeaua clericului musulman Fethullah Gulen, care a fost învinuit de regimul Erdogan pentru puciul eşuat.

După publicarea ultimelor două decrete în Monitorul Oficial al guvernului turc, peste 900 de funcţionari civili din mai multe ministere, instituţii publice şi armată au fost concediate. Printre ei s-au aflat şi peste 100 de angajaţi din mediul academic.

Mai mult, conform decretelor, va fi necesar acordul preşedintelui ţării pentru investigarea sau chemarea ca martor a şefului MIT. De asemenea, preşedintele va conduce comitetul naţional de coordonare a activităţilor de informaţii.

Biroul procurorului şef din Ankara va avea autoritatea de a investiga membrii Parlamentului pentru presupuse infracţiuni comise înainte sau după un scrutin, potrivit noilor reglementări.

Unul dintre decrete prevede, de asemenea, închiderea agenţiei de ştiri pro-kurde Dihaber şi a altor două publicaţii, toate având sediul în oraşul sud-estic Diyarbakir. De la puciul eşuat, aproximativ 130 de organizaţii media au fost închise şi aproximativ 150 de jurnalişti au fost aruncaţi în spatele gratiilor.

Aproximativ 250 de persoane au fost ucise în timpul loviturii de stat eşuate din iulie 2016, iar guvernul a declarat că măsurile de securitate adoptate sunt necesare din cauza gravităţii ameninţărilor înfruntate de Turcia. Gulen a condamnat lovitura de stat eşuată şi a negat orice implicare în acele evenimente.

Mai mult, pe baza noilor decrete, Turcia va recruta de asemenea 32.000 de membri de personal pentru poliţie şi 4.000 de judecători şi procurori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe