Liderul Cinque Stelle: Salvini nu mai este un partener credibil

Matteo Salvini
Matteo Salvini (Getty Images)

Mişcarea anti-establishment Cinque Stelle din Italia a declarat duminică că Matteo Salvini, liderul Ligii Nordului, de extremă dreaptă, nu mai este un partener credibil, aparent închizând uşa oricărei posibilităţi de reînviere a coaliţiei de guvernare.

Liderii partidului Cinque Stelle s-au întâlnit duminică la vila fondatorului mişcării, comediantul Beppe Grillo, pentru a discuta poziţia pe care o vor adopta după ce premierul Giuseppe Conte se va adresa Senatului, marţi, încercând să rezolve criza politică.

"Toţi cei prezenţi au fost de acord că Salvini nu mai este un interlocutor credibil", a declarat Cinque Stelle într-un comunicat.

Pe 8 august, pentru a-şi valorifica popularitatea în plină creştere, Salvini a anunţat că alianţa sa cu Cinque Stelle nu mai este viabilă şi a solicitat noi alegeri, care speră că îl vor aduce la putere fără a mai avea nevoie de o coaliţie.

Dar planul lui Salvini a căzut. Liga a înaintat o moţiune de neîncredere în guvern, dar Cinque Stelle şi Partidul Democrat aflat în opoziţie au refuzat să o dezbată, iar politicienii acestor două formaţiuni dezbat acum în mod deschis formarea unei alianţe care să-l scoată din plan pe Salvini şi Liga Nordului.

Alarmat de perspectiva pierderii puterii, Salvini a indicat că este gata să continue guvernarea cu Cinque Stelle, cerând o schimbare a unor membri ai cabinetului. Până în prezent a fost refuzat de foştii săi aliaţi.

După încercările de construire a unei coaliţii între Cinque Stelle şi democraţi, Salvini a schimbat retorica, spunând că-l va asculta pe premierul Conte cu mintea deschisă şi că principala sa preocupare este riscul pe care l-ar aduce un guvern format de cele două partide, plan pe care va „face tot ceea ce este uman posibil să-l prevină”.

Cu toate acestea, vorbind la un eveniment din apropierea oraşului toscan Lucca, a adăugat că nu are suficiente voturi în parlament pentru a bloca un astfel de „guvern al looser-ilor”, o nouă referire la faptul că Liga a ajuns pe primul loc în alegerile pentru europarlamentari, fiind favorită şi în sondajele de opinie.

Salvini a opinat acum că nu mai este hotărât să dărâme guvernul - „dacă Conte găseşte o cale potrivită pentru Italia, cine sunt eu să spun nu?”.

Pe de altă parte, Salvini a anunţat că Liga va organiza proteste de stradă dacă Cinque Stelle şi PD se vor coaliza „pentru că suveranitatea ţării este în joc”.

Cinque Stelle a declarat că Salvini s-a dovedit nedemn de încredere şi a descris demersurile recente ale acestuia drept „o întoarcere ruşinoasă la 180 de grade, prin care încearcă să dicteze condiţii fără nicio credibilitate”.

Mişcarea Cinque Stelle a pierdut din popularitate din cauza legăturii sale cu Liga, care i-a redus la jumătate baza electorală de când cele două partide şi-au unit forţele în iunie anul trecut, potrivit sondajelor de opinie.

Liga Nordului este acum cel mai popular partid din Italia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe