Premierul italian se întâlneşte cu preşedintele, coaliţia guvernamentală tot mai şubredă

Premierul italian Giuseppe Conte
Premierul italian Giuseppe Conte (Vincenzo Pinto/AFP/Getty Images)

Premierul italian Giuseppe Conte s-a întâlnit joi cu preşedintele Sergio Mattarella pentru a discuta situaţia politică într-un moment în care Italia este bântuită de zvonuri privind iminenta prăbuşire a guvernului.

Coaliţia dintre mişcarea anti-establishment 5 Stele şi Liga Nordului, de dreapta, au divergenţe într-o serie de probleme. Tensiunile au escaladat miercuri, când cele două formaţiuni politice au votat una împotriva celeilalte în parlament cu privire la viitorul unei legături feroviare contestate cu Franţa.

Conte nu a menţionat că va demisiona la întâlnirea cu Mattarella, a spus o sursă guvernamentală, care a determinat recuperarea parţială a pieţei. Dar premierul italian a refuzat să comenteze discuţiile.

La un miting ţinut miercuri, la Sabaudia, liderul Ligii, Matteo Salvini, şi-a exprimat aluzii că ar putea da jos guvernul, fără a specifica în mod clar condiţiile pe care le pune din partea partenerilor de coaliţie.

Conte a anulat o conferinţă de presă programată, iar o sursă a Ligii a declarat pentru Reuters că Salvini îşi va clarifica poziţia până luni.

Partidul Cinque Stelle are mai multe locuri parlamentare decât Liga, dar formaţiunea lui Salvini are acum de două ori mai mult sprijin, potrivit sondajelor de opinie, astfel că de multe ori emite ameninţări aproape făţişe că va dizolva guvernul şi va încerca să declanşeze alegeri anticipate.

Mattarella, care este singura persoană cu puterea de a dizolva parlamentul, ar putea de asemenea bloca iniţiativa înaintea lucrărilor pregătitoare din septembrie pentru bugetul 2020, care trebuie să fie prezentat parlamentului în luna următoare.

Liderul Cinque Stelle, Luigi Di Maio, a anulat joi toate şedinţele programate anterior şi l-a acuzat pe Salvini că joacă „jocuri politice”, căutând să obţină mai mulţi miniştri în cabinet.

Liga a reiterat că nu doreşte remanierea cabinetului şi a enumerat o serie de zone în care are o „viziune diferită” faţă de Cinque Stelle, inclusiv infrastructura, impozitele, justiţia, autonomia regională şi relaţiile cu UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe