Salvini aprobă debarcarea migranţilor de pe o navă italiană, dar blochează o altă navă umanitară

Migranţilor de pe o navă a pazei de coastă italiene li se permite să debarce după ce unele state UE au acceptat să îi primească. Dar, la scurt timp după încheierea acordului, Italia a blocat o navă umanitară germană să intre în apele teritoriale.
Nava Bruno Gregoretti debarcă imigranţi ȋn Sicilia
Nava Bruno Gregoretti debarcă imigranţi ȋn Sicilia (Screenshot)

Ministrul de Interne al Italiei, Matteo Salvini, a anunţat miercuri că ţara sa va permite celor 131 de migranţi aflaţi la bordul navei Bruno Gregoretti a pazei de coastă italiene să debarce pe teritoriul ţării, după ce s-a ajuns la un acord cu alte state membre UE, potrivit Deutsche Welle.

Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Liga, refuzase anterior să permită debarcarea migranţilor salvaţi. Paza de coastă italiană a salvat persoanele săptămâna trecută din câteva ambarcaţiuni în Mediterană, însă acestea au rămas la bordul navei andocate în Sicilia timp de cel puţin 5 zile.

"În următoarele ore voi autoriza personal debarcarea", a anunţat Salvini miercuri într-un mesaj video postat pe Facebook.

Fostul şef al Marinei italiene, Giuseppe De Giorgi, care a lansat planul de salvare maritimă Mare Nostrum în 2013, a lăudat echipajul navei Gregoretti care, "în pofida situaţiei, au fost determinaţi să îşi îndeplinească cu onoare obligaţia de marinari de a proteja vieţi în largul mării".

Săptămâna trecută, preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat că 14 state UE au aprobat un plan pentru redistribuirea refugiaţilor salvaţi în Mediterană şi 8 dintre aceste ţări au declarat că vor participa activ în acest proces. Miercuri, Macron a scris pe Twitter: "S-a găsit o soluţie europeană pentru femeile şi bărbaţii blocaţi pe nava Gregoretti".

"Ei vor debarca în Italia şi apoi vor fi primiţi în şase ţări, inclusiv Franţa. Ţara noastră respectă principiile: responsabilitate, solidaritate şi cooperare europeană", a scris liderul parizian.

Franţa, Germania, Irlanda, Luxemburg şi Portugalia au acceptat să primească refugiaţi, potrivit Comisiei Europene. Biserica Catolică din Italia a declarat că se va ocupa de migranţii care vor rămâne în ţară.

Guvernul italian a susţinut mult timp că Italia nu mai acceptă refugiaţi, iar Salvini a criticat acordul aranjat de Macron, precizând că Italia va rămâne "tabăra de refugiaţi a Europei". Alte state UE au criticat acţiunile guvernului de la Roma cu privire la salvarea migranţilor din Mediterană.

Unele dintre persoanele salvate la bordul navei Gregoretti au putut debarca anterior din motive medicale, inclusiv o femeie însărcinată în luna a şaptea, cei doi copiii ai săi şi partenerul ei, precum şi alţi 15 minori.

Mass media italiană a declarat că procurorii au deschis o investigaţie asupra condiţiilor de la bordul navei pazei de coastă, unde migranţii au avut la dispoziţie o singură toaletă timp de aproape o săptămână.

Altă navă umanitară germană blocată de Italia

Permisiunea debarcării migranţilor de pe nava Gregoretti a fost acordată în condiţiile în care o altă navă umanitară, operată de ONG-ul german Sea-Eye, a ridicat 40 de imigranţi din largul coastei Libiei în dimineaţa zilei de miercuri.

Mass media italiană a raportat că Salvini a blocat nava Alan Kurdi a ONG-ului german să pătrundă în apele italiene, stabilind cadrul unui alt impas.

Sea-Eyes a declarat că se îndreaptă spre insula italiană Lampedusa, întucât este cel mai apropiat port.

Pe Twitter, Salvini a scris că Alan Kurdi ar trebui să debarce migranţii de la bord în Libia, aşa cum a cerut paza de coastă a ţării nord-africane.

La începutul lunii iulie, autorităţile italiene au arestat-o pe nemţoaica Carola Rackete, căpitanul navei umanitare Sea Watch 3. Ea a intrat cu forţa în portul Lampedusa, lovind o ambarcaţiune a poliţiei şi debarcând fără autorizaţie 53 de refugiaţi pe teritoriul italian. Ulterior a fost arestată, ȋnsă presiunea venită din partea altor ţări UE a dus la eliberarea ei în scurt timp.

Potrivit agenţiei ONU pentru refugiaţi, au avut loc peste 3.600 de sosiri pe mare în Italia până acum anul acesta, deşi în anii precedenţi au avut loc zeci de mii de astfel de sosiri.