Italia: Salvini se confruntă cu o opoziţie tot mai mare privind alegerile anticipate

Ministrul italian de interne Matteo Salvini
Ministrul italian de interne Matteo Salvini (Alberto Pizzoli/AFP/Getty Images)

Ministrul de Interne al Italiei, Matteo Salvini, se loveşte de o rezistenţă tot mai mare în ceea ce priveşte organizarea de alegeri anticipate, întrucât atât partenerul din fosta coaliţia de guvernare, Mişcarea Cinci Stele (M5S), cât şi opoziţia de centru-stânga încearcă să prevină un vot de neîncredere împotriva guvernului, potrivit Deutsche Welle.

În urmă cu câteva zile, Salvini a pus capăt alianţei ce durează de 14 luni, tot mai tensionate dintre partidul Liga şi M5S, condus de Luigi Di Maio, şi a anunţat că va prezenta în Senat o moţiune de neîncredere în guvern pentru a determina căderea guvernului condus de Giuseppe Conte, exprimându-şi totodată speranţa că în curând vor fi organizate alegeri anticipate, poate chiar în luna octombrie.

Dar planul său întâmpină rezistenţă din partea altor partide, care sunt îngrijorate că alegerile anticipate vor împinge Italia într-o criză şi îl vor instala pe Salvini în funcţia de premier. Acesta din urmă are nevoie de sprijinul altor partide pentru ca votul de neîncredere să fie aprobat.

Fostul premier italian Matteo Renzi, care încă are influenţă în Partidul Democrat de centru-stânga, a propus, duminică, ca partidele din spectrul politic să se unească şi să formeze un guvern tehnocrat interimar pentru a “salva” ţara de la alunecarea pe o cale “extremistă”.

“Sunt convins că există o majoritate ce susţine crearea unui guvern instituţional ce se află în poziţia de a salva Italia”, a precizat Renzi pe Facebook şi în interviuri cu publicaţia Corriere della Sera şi postul de televiziune Canale 5.

“Ar fi o nebunie să mergem la vot” într-un moment în care Italia se pregăteşte să prezinte în luna octombrie, parlamentului şi Comisiei Europene, bugetul pentru 2020, a afirmat Renzi, care a fost premier în perioada 2014-2016.

Luigi Di Maio a declarat duminică faptul că organizarea de alegeri anticipate este “prostească şi periculoasă”.

De asemenea, el a cerut un vot pe tema reducerii cu o treime a numărului membrilor Parlamentului Italiei înainte să aibă loc noi alegeri.

Salvini şi-a acuzat duminică rivalii că încearcă să îşi salveze locurile şi să îl oprească să ajungă la putere.

Sondajele în favoarea lui Salvini

Cu toate că Partidul Democrat şi M5S nu au opinii similare într-o serie de probleme, totuşi ele doresc să coopereze în vederea combaterii planurilor lui Salvini.

În sondajele recente, Liga se află la 36-38%, dublul procentajului obţinut în alegerile din 2018, în urma cărora M5S a fost partidul care a obţinut cel mai mare număr de locuri în Parlament. În prezent, în sondaje, M5S are aproximativ 17%, jumătate din cât a procentajul înregistrat la ultimele alegeri.

Partidul Democrat are în sondaje un sprijin de aproximativ 23%, o creştere de la cele 19 procente obţinute după alegerile din 2018.

Decizii

Disputa se va intensifica pe măsură ce grupurile parlamentare se pregătesc să decidă data votuui de neîncredere. Salvini doreşte ca votul să aibă loc în aceste zile şi a cerut parlamentarilor Ligii să revină luni la Roma în pofida vacanţei de vară. Însă alte partide doresc ca data votului să fie aproximativ pe 20 august.

Şefii grupurilor parlamentare se vor întâlni luni pentru a stabili data discutării moţiunii de neîncredere propusă de Liga.

Decizia de a cere alegeri anticipate este la latitudinea preşedintelui Sergio Mattarella, care nu doreşte ca acest lucru să aibă loc în luna octombrie, când bugetul Italiei probabil va genera o nouă dispută cu Uniunea Europeană din cauza creditelor şi a nivelului ridicat al datoriei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe