Procurorii italieni anchetează potenţiale finanţări ruseşti acordate partidului Liga

Ministrul italian de interne Matteo Salvini
Ministrul italian de interne Matteo Salvini (Alberto Pizzoli/AFP/Getty Images)

Procurorii italieni investighează potenţiale finanţări ilegale ruseşti acordate partidului de extremă dreapta Liga al vicepremierului şi ministrului de Interne, Matteo Salvini, potrivit unor rapoarte media publicate în 11 iulie.

Procurorii din Milano anchetează posibila infracţiune de “corupţie internaţională” şi au desfăşurat deja unele interogatorii, potrivit RFE/RL.

Investigaţia a fost lansată după publicarea unor rapoarte media privind o întâlnire care aparent ar fi avut loc între oficiali ruşi şi consilieri apropiaţi ai lui Salvini în cadrul căreia aceştia ar fi discutat despre un acord secret privind petrolul.

Salvini a negat acuzaţiile.

Publicaţia italiană L’Espresso a susţinut în luna februarie că Gianluca Savoini, fost purtător de cuvânt al lui Salvini, s-ar fi întâlnit cu oameni de afaceri ruşi în octombrie 2018 pentru a discuta despre un posibil acord privind petrolul de pe urma căruia partidul Liga ar fi urmat să câştige bani.

Website-ul american buzzfeed a raportat în 10 iulie că a primit o înregistrare audio cu întâlnirea din Moscova şi a publicat o transcriere a acesteia în care Savoini poate fi auzit discutând despre o tranzacţie petrolieră secretă.

Website-ul a susţinut că nu are nicio dovadă că o astfel de tranzacţie ar fi avut loc ulterior.

Salvini s-a aflat la Moscova în momentul în care ar fi avut loc întâlnirea, dar nu există niciun indiciu că ar fi participat la presupusele discuţii. Anterior, Salvini a vizitat capitala rusă şi a fost văzut purtând tricouri care îl lăudau pe preşedintele rus Vladimir Putin.

Nu se ştie exat dacă ancheta din Milano a fost deschisă ca reacţie la articolul din buzzfeed sau după raportul publicat de L’Espresso

În ultimii ani, Moscova a încercat să creeze relaţii cu mişcările populiste europene de extremă dreapta.

Putin a declarat într-un interviu cu publicaţia italiană Corriere della Sera că partidul său Rusia Unită colaborează strâns cu partidul Liga al lui Salvini.