Liderul autoproclamat al Venezuelei cere ajutorul Chinei. Trump insistă că acţiunea militară este o “opţiune”

Juan Guaido, la un miting al opoziţiei
Juan Guaido, la un miting al opoziţiei (Federico Parra, AFP/Getty Images)

Liderul opoziţiei venezuelene, Juan Guaido – care în urmă cu aproximativ 2 săptămâni s-a autoproclamat preşedinte interimar al Venezuelei, insistând că actualul preşedinte Nicolas Maduro nu mai este potrivit pentru a conduce ţara – a declarat că doreşte o “relaţie productivă şi reciproc benefică” cu Beijingul şi că este pregătit să discute cu oficiali chinezi “cât mai curând posibil”, chiar dacă Beijingul, împreună cu Moscova şi Ankara, se numără într-un grup restrâns de ţări care au refuzat să-i întoarcă spatele lui Maduro.

Într-un interviu publicaţia South China Morning Post, Guaido şi-a îndreptat atenţia către China, care continuă să joace un rol în dezvoltarea economică a Venezuelei, adăugând că acordurile Beijingului cu guvernul Maduro vor rămâne în vigoare cât timp aderă la respectarea unui “proces echitabil”.

“China este un jucător global crucial şi dorim să creăm o relaţie productivă şi reciproc benefică”, a susţinut Guaido într-un interviu prin e-mail. Liderul în vârstă de 35 de ani al Adunării Naţionale controlate de opoziţie a adăugat că “suportul Chinei va fi foarte important pentru impulsionarea economiei şi dezvoltarea viitoare a ţării”. De asemenea, este important ca actuala lovitură “soft” de stat să reuşească deoarece – fără suportul Chinei şi Rusiei şi dacă Venezuela este evitată de cei mai mari clienţi şi creditori ai săi – noii administraţii din Caracas îi va fi aproape imposibil să obţină recunoaştere globală.

China şi Rusia încă susţin regimul Maduro, chiar dacă recunoaşterea internaţională a acestuia ca preşedinte legitim al Venezuelei s-a prăbuşit în ultima săptămână.

După ce SUA a impus la începutul săptămânii trecute sancţiuni împotriva companiei petroliere de stat PDVSA, iar preşedintele american Donald Trump a declarat reţelei de televiziune CBS că trimiterea armatei în Venezuela este “o opţiune”, Parlamentul European l-a recunoscut joia trecută pe Guaido ca şef al statului, amplificând presiunea internaţională asupra lui Maduro.

Guvernele europene, divizate în chestiunea recunoaşterii lui Guaido, au căzut totuşi de acord să conducă un grup internaţional, din care fac parte şi câteva state sud-americane. Grupul urmăreşte desfăşurarea de noi alegeri prezidenţiale în Venezuela, a impus un termen limită de 90 de zile pentru acest lucru şi a ameninţat cu aplicarea de sancţiuni economice suplimentare.

Discutând cu South China Morning Post, Guaido a afirmat că “Maduro este tot mai izolat şi acţionează în mare parte singur”, chiar dacă China nu l-a izolat, adăugând că statul chinez a putut observa cum guvernul Maduro a risipit resursele statului. Proiectele de dezvoltare chineze în Venezuela au fost la fel de afectate şi eşuează din cauza corupţiei guvernamentale şi a incapacităţii regimului Maduro de a acoperi datoriile”.

Dar ceea ce nu a spus Guaido este faptul că Beijingul este destul de încântat de evoluţie, din moment ce a permis Venezuelei să devină ceea ce este - un debitor aflat în posesia unui stat falit.

Guaido a mai declarat că va îmbunătăţi relaţia cu Beijingul pentru a stimula economia venezueleană, care a fost marcată de hiperinflaţie şi prăbuşirea încrederii investitorilor.

“În America Latină şi în Caraibe, China continuă să promoveze comerţul în cadrul Iniţiativei Centura şi Drumul”, a declarat el. “Această iniţiativă oferă Chinei un spaţiu natural pentru a stimulat dezvoltarea în regiune”.

Totuşi, în ultimele decenii, China a promovat o iniţiativă de recolonizare a Africii, ţintind în principal zăcămintele (de aur, dar nu numai), oferind la schimb împrumuturi, arme şi sprijin politic pentru regimurile despotice sau corupte ale continentului.

“Este mult de făcut în această privinţă. Guvernul nostru va acţiona prin stricta respectare a legilor şi a obligaţiilor sale internaţionale. Suntem dedicaţi să reinstaurăm statul de drept pentru a recupera încrederea investitorilor noştri. Toate acordurile care au fost semnate cu China prin respectarea legii vor fi respectate. Dacă acordurile precedente au fost semnate prin aderarea la procesul echitabil al aprobării de către Adunarea Naţională, guvernul meu le va accepta şi onora”.

Geng Shuang, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a declarat vineri că acordurile Chinei cu Venezuela nu ar trebui afectate “indiferent de schimbarea circumstanţelor”. Când a fost întrebat la o conferinţă de presă dacă Beijingul l-a contactat pe Guaido, Geng a precizat că statul chinezi a ţinut legătura cu “toate părţile” în diverse moduri.

China este unul dintre cei mai mari creditori ai statului socialist sud-american, acordând regimului din Caracas suma de 50 miliarde de dolari în ultimul deceniu, pe care Venezuela i-a rambursat prin transporturi de petrol.

Mai mult, în timpul călătoriei lui Maduro în Beijing în septembrie 2018, preşedintele chinez Xi Jinping şi alţi oficiali chinezi au promis că vor “furniza orice ajutor pe care îl pot oferi” Venezuelei strâmtorate financiar.