Juan Guaido recunoscut oficial preşedinte interimar al Venezuelei de către liderii UE

Juan Guaido, liderul opozitei din Venezuela
Juan Guaido, liderul opozitei din Venezuela (Marco Bello/Getty Images)

Mai multe ţări din UE au declarat că îl recunosc pe Juan Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei. Evoluţia survine după ce ultimatumul dat lui Nicolas Maduro de a organiza alegeri anticipate a expirat, potrivit Reuters.

"Franţa îl recunoaşte pe Guaido drept preşedinte în exerciţiu pentru a declanşa alegeri anticipate", a anunţat, luni, Emmanuel Macron.

Un anunţ similar a fost făcut şi de premierul spaniol. "Îl recunosc pe preşedintele Adunării Naţionale a Venezuelei, Juan Guaido, în funcţia de preşedinte interimar", a declarat premierul Spaniei, Pedro Sanchez, într-un interviu televizat, adăugând că Venezuela are nevoie de alegeri libere şi corecte cât mai curând posibil.

Jeremy Hunt, ministrul britanic de Externe, a declarat într-un mesaj postat pe Twitter că "Maduro a eşuat în organizarea de alegeri prezidenţiale solicitate de ultimatumul de opt zile pe care i l-am dat. Ca urmare, Marea Britanie, împreună cu aliaţii săi europeni, îl recunosc pe Juan Guaido ca preşedinte interimar până la organizarea unor noi alegeri".

Alături de Spania, Franţa, Marea Britanie s-au alăturat Suedia, Austria, Danemarca şi Germania.

Şapte state din Uniunea Europeană i-au dat lui Maduro un ultimatum care a expirat duminică cerând alegeri anticipate şi avertizând că îl vor recunoaşte pe Juan Guaido în funcţia de preşedinte la expirarea termenului.

Ţările europene au subliniat, însă, că nu sunt de acord cu propunerea preşedintelui Donald Trump cu privire la o eventuală invazie în Venezuela.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe