Korodi: Abordarea preşedintelui Băsescu pe anumite priorităţi este normală şi naturală

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Attila Korodi, a declarat miercuri, la postul public de radio, că punctul de vedere al preşedintelui Traian Băsescu cu privire la anumite priorităţi industrial-economice este cunoscut de mai mult timp şi nu trebuie să surprindă, întrucât abordarea este „normală şi naturală”.

"Punctul de vedere al preşedintelui cu privire la anumite priorităţi industrial-economice este de mult timp clar. Nu mi se pare că ar trebui să mă surprindă. Şi eu cred că abordarea accentuată a problemei creării de locuri de muncă este normală şi naturală. Desigur, ca ministru al Mediului şi în rolul meu de conducător, de coordonator al instituţiei care trebuie să-şi exprime puncte de vedere cu privire la cum sau în ce mod este posibilă o activitate economică, este puţin diferenţiată. Şi prioritatea Guvernului României este de a crea cât mai multe domenii nişă sau zone industriale, agricole, soluţii pentru crearea de locuri de muncă", a afirmat Korodi.

În ceea ce priveşte stadiul procesului pe care compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) l-a intentat Ministerului Mediului în urmă cu cinci ani, Korodi a menţionat că, din punctul său de vedere, diferendul nu mai există.

"Procesul (...) pe fond a fost câştigat de Ministerul Mediului, respectiv de mine şi de secretarul de stat care am fost chemaţi în instanţă. Acum este discutat recursul. Dar trebuie să spunem de la început că, din cauza conformării la decizia respectivă Ministerul Mediului s-a putut reîncepe procedura de evaluare a impactului asupra mediului a proiectului Roşia Montană acum doi ani de zile, parcă, calendaristic. Dar, oricum, ideea este că, din punctul meu de vedere şi al ministerului în sine, conţinutul (acelui diferend n.r.) nu mai există, pentru că s-au conformat la cerinţele minimale de a duce o procedură mai departe, au fost îndeplinite acum doi ani de zile", a subliniat ministrul Mediului şi Pădurilor, care a adăugat că "la situaţia actuală, suntem în procedură de evaluare", iar "procedura de evaluare trebuie să dea un răspuns".

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, marţi, că autorităţile trebuie să privească spre crearea de locuri de muncă pentru că în următorii ani ţara nu se poate baza pe relansarea investiţiilor străine.

"În următorii ani, şi eu spun cinci ani, România nu se poate bizui pe relansarea investiţiilor străine, ori a aştepta cinci ani să vedem ce se întâmplă pentru a crea noi locuri de muncă - eu înmulţesc simplu deficitul fondului de pensii pentru că statul român blochează crearea de locuri de muncă pe fondul demagogiei mass-mediei. Eu înmulţesc simplu 3,6 miliarde deficit la fondul de pensii cu cinci ani. Şi constatăm că sunt 18 miliarde de euro şi mă întorc de unde am plecat: din 1997 autorităţile române plimbă responsabilitatea de la unul la altul pentru Roşia Montană. Ceea ce vă cer, domnule ministru şi stimaţi membri ai Guvernului, dacă este fezabilă exploatarea de la Roşia Montană şi credeţi că prin creare de locuri de muncă facem un bine României, daţi rapid avize, sigur, în deplină cunoştinţă de cauză; dacă nu, spuneţi "nu" investitorului, pentru că fiecare zi în care întârziem şi plimbăm actele de la o instituţie la alta ne va costa enorm în viitorul proces", a spus şeful statului, marţi, la Palatul Cotroceni, la depunerea jurământului de învestitură de către noul ministru al Mediului, Attila Korodi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne