Korodi, despre Roşia Montană: Aş vrea ca ministerul să contribuie la această decizie

Noul ministru al Mediului şi Pădurilor, Attila Korodi, a declarat, miercuri, cu ocazia preluării mandatului de la premierul Mihai-Răzvan Ungureanu, că în ceea ce priveşte proiectul minier de la Roşia Montană vor exista "poziţii foarte obiective şi pragmatice" şi ar dori ca ministerul pe care îl conduce "să contribuie la această decizie".

"O să lucrăm în minister ca să avem poziţii foarte obiective şi pragmatice. Eu cred că întotdeauna un ministru al Mediului trebuie să fie foarte focalizat pe ceea ce vede din punct de vedere al protecţiei mediului. După aceea, sunt decizii pe care trebuie să le discutăm. Eu aş dori ca ministerul să contribuie la această decizie. Un ministru al Mediului trebuie să aibă rolul de ministru al Mediului", a spus Korodi.

Oficialul MMP a menţionat, totodată, că există foarte multe teme importante de rezolvat, un punct de interes fiind absorbţia fondurilor europene.

"Este un minister care, poate la prima vedere, are o aură romantică, dar dacă luăm pe fiecare în parte este un minister foarte serios, cu foarte multe teme importante: de la gospodărirea apelor până la protecţia mediului, gospodărirea pădurilor statului şi a sistemului silvic (...) Avem opt luni foarte importante în faţa noastră şi îmi voi da toate energiile ca să avem cât mai multe rezultate. Romsilva, Apele Române - instituţii importante care trebuie gestionate cum trebuie. Pe de altă parte, fondurile europene. Este nevoie să înţeleagă autorităţile locale, partenerii noştri în absorbţie, că fără o colaborare eficientă, fără o apropiere a lor de problematica şi procedurile pe care trebuie să le deruleze, nu vom putea succes. Şi nu este vorba despre minister, ci despre România şi şansa cetăţenilor de a avea infrastructură. Va fi o perioadă în care voi ara ţara, adică voi merge în fiecare locaţie unde sunt probleme critice ca să impulsionăm, să dăm mesaje foarte clare pentru că fondurile europene sunt prioritare. Ne sunt date, cu ele trebuie lucrat, trebuie folosite spre beneficiul ţării", a subliniat ministrul Mediului şi Pădurilor.

Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut marţi membrilor Guvernului să dea "rapid" avize în cazul exploatării de la Roşia Montană, dar în deplină cunoştinţă de cauză sau să spună "nu" investitorului, pentru a putea fi închis subiectul şi să nu mai stea în dezbatere publică.

"În următorii ani şi eu spun cinci ani, România nu se poate bizui pe relansarea investiţiilor străine, ori a aştepta cinci ani să vedem ce se întâmplă pentru a crea noi locuri de muncă - eu înmulţesc simplu deficitul fondului de pensii pentru că statul român blochează crearea de locuri de muncă pe fondul demagogiei mass-mediei. Eu înmulţesc simplu 3,6 miliarde deficit la fondul de pensii cu cinci ani. Şi constatăm că sunt 18 miliarde de euro şi mă întorc de unde am plecat: din 1997 autorităţile române plimbă responsabilitatea de la unul la altul pentru Roşia Montană. Ceea ce vă cer, domnule ministru şi stimaţi membri ai guvernului, dacă este fezabilă exploatarea de la Roşia Montană şi credeţi că prin creare de locuri de muncă facem un bine României, daţi rapid avize, sigur, în deplină cunoştinţă de cauză; dacă nu, spuneţi "nu" investitorului, pentru că fiecare zi în care întârziem şi plimbăm actele de la o instituţie la alta ne va costa enorm în viitorul proces", a spus şeful statului, marţi, la Palatul Cotroceni, la depunerea jurământului de învestitură de către noul ministru al Mediului, Attila Korodi.

Pe de altă parte, întrebat ce se va întâmpla cu activitatea sa la firmele pe care le deţine şi care au avut contracte cu statul, Attila Korodi a precizat că va demisiona din acestea pentru a nu crea probleme de conflict de interese.

"Sunt co-acţionar la două firme. Una este deja în procedură de cesionare, iar cealaltă va fi intra în procedură de cesionare ca să nu fie probleme de conflict de interese pentru că, timp de opt luni de zile, voi fi ataşat ministerului. Este un gest normal să ies din aceste firme", a afirmat Korodi.

Miercuri dimineaţă, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu, care a deţinut timp de o săptămână funcţia de ministru interimar al Mediului, i-a predat mandatul noului ministru desemnat de către UDMR, Attila Korodi.

Korodi a depus, marţi seară, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Mediului şi Pădurilor, într-o ceremonie organizată la Palatul Cotroceni şi la care au participat preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, preşedintele Senatului, Vasile Blaga, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu şi echipa de miniştri ai Cabinetului.

Attila Korodi a mai deţinut funcţia de ministru al Mediului şi Dezvoltării Durabile, în guvernul Tăriceanu, în perioada 3 martie 2007 - 22 decembrie 2008.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne