Korodi:În următoarele săptămâni voi face o analiză minuţioasă la ce s-a întâmplat în ultimii 3 ani la Roşia Montana

Noul ministru al Mediului şi Pădurilor, Attila Korodi, a declarat miercuri, pentru RFI, că, în săptămânile următoare va face o analiză foarte minuţioasă la ceea ce s-a întâmplat în ultimii trei ani de zile în privinţa proiectului de la Roşia Montană, pentru a se pune la punct cu fiecare element tehnic.

"Din punctul meu de vedere, ca ministru al Mediului, trebuie să ofer, clar, o implementare a legislaţiei de mediu, a condiţiilor prin care o procedura poate să fie dusă la bun sfârşit. Ministerul Mediului trebuie să emită un punct de vedere. Dacă toate condiţiile procedurale se întrunesc, şi eu susţin lucrul acesta, după aceea, Guvernul trebuie să spună un punct de vedere, care va fi mai complex. Eu cred că legislaţia de mediu nu poate să cuprindă un proiect de o anvergură atât de mare, să cuprindă fiecare element, şi elemente de politici de dezvoltare pe care trebuie să şi le asume Guvernul României dar, până atunci, ministerul are un rol foarte important: procedurile să se întrunească şi să aibă un punct de vedere final. Eu susţin să mergem până la acel moment, pentru că este nevoie. Dacă mă întrebaţi ce părere am despre acest proiect, cred că, următoarele săptămâni, pentru mine, vor însemna o analiză foarte minuţioasă a ceea ce s-a întâmplat în ultimii trei ani de zile, pe procedura de evaluare, ca să mă pun, cum se spune, la punct, cu fiecare element tehnic", a explicat Korodi.

Acesta a precizat că, fiind un proiect cu impact transfrontalier, proiectul de la Roşia Montană trebuie abordat cu atenţie, deoarece poate avea un impact şi asupra mediului din Ungaria, şi a subliniat că, din punctul său de vedere, aurul de la Roşia Montană, care este o resursă importantă, într-un fel sau altul, trebuie exploatat.

"Întrebarea este dacă această soluţie, ceea ce se propune acum, este bună pentru România, dar din perspectiva conformării cu legislaţia de mediu şi a dezvoltării durabile. La aceasta întrebare căutăm răspunsuri. Eu cred că la Roşia Montana problema deşeurilor industriale, şi aici vorbesc de cianură, nu este singurul element critic. Din cauza aceasta este nevoie de o abordare mult mai complexă şi asta se face. Eu nu minimizez niciodată numai la nivelul problematicii cianurilor", a mai spus ministrul Mediului.

Korodi a menţionat că el are o abordare mult mai aproape şi un anumit mod, principial, pentru a proteja mediul.

"Tot ceea ce decid intră în acest context sau ceea ce decide instituţia, dar, pentru că vorbim despre proceduri, procedurile trebuie să ne dea un rezultat final. Oricum, eu cred că, văzând acest proiect atât de important, trebuie să fim foarte precauţi", a concluzionat oficialul MMP.

Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut marţi membrilor Guvernului să dea "rapid" avize în cazul exploatării de la Roşia Montană, dar în deplină cunoştinţă de cauză sau să spună "nu" investitorului, pentru a putea fi închis subiectul şi să nu mai stea în dezbatere publică.

"În următorii ani şi eu spun cinci ani, România nu se poate bizui pe relansarea investiţiilor străine, ori a aştepta cinci ani să vedem ce se întâmplă pentru a crea noi locuri de muncă - eu înmulţesc simplu deficitul fondului de pensii pentru că statul român blochează crearea de locuri de muncă pe fondul demagogiei mass-mediei. Eu înmulţesc simplu 3,6 miliarde deficit la fondul de pensii cu cinci ani. Şi constatăm că sunt 18 miliarde de euro şi mă întorc de unde am plecat: din 1997 autorităţile române plimbă responsabilitatea de la unul la altul pentru Roşia Montană. Ceea ce vă cer, domnule ministru şi stimaţi membri ai guvernului, dacă este fezabilă exploatarea de la Roşia Montană şi credeţi că prin creare de locuri de muncă facem un bine României, daţi rapid avize, sigur, în deplină cunoştinţă de cauză; dacă nu, spuneţi "nu" investitorului, pentru că fiecare zi în care întârziem şi plimbăm actele de la o instituţie la alta ne va costa enorm în viitorul proces", a spus şeful statului, marţi, la Palatul Cotroceni, la depunerea jurământului de învestitură de către noul ministru al Mediului, Attila Korodi.

El a reiterat că statul român s-a angajat din 1997 la exploatarea în comun cu parteneri străini a acestui zăcământ, dar dacă nu se doreşte acest lucru, ar trebui să se spună pentru a nu mai sta subiectul în dezbatere publică.

Şeful statului a afirmat că recomandarea sa este aceea ca autorităţile să privească spre crearea de locuri de muncă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne