Ion Sturza nu mai vrea să intre în politica moldovenească, dar cine ştie

Ion Sturza
Ion Sturza (facebook.com)
Maria Maevschi
26.08.2017

A fost premier al Republicii Moldova în 1999, în perioada fostului preşedinte Petru Lucinschi. Ulterior a fost desemnat la aceeaşi funcţie de prim-ministru de către fostul şef de stat Nicolae Timofti la sfârşitul anului 2015, în locul liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc care ar fi pus multă presiune pe Timofti pentru a ajunge prim-ministru.

Întrebat dacă în viitor intenţionează să mai intre în politica moldovenească, Ion Sturza a răspuns, că în prezent „categoric nu”, dând de înţeles ca niciodată nu se ştie. „Căile politicii sunt un pic diferite decât căile unei fiinţe umane, care întotdeauna sunt imprevizibile. Încerc să nu fiu categoric atunci când fac previziuni despre ce se va întâmpla cu viitorul meu. Astăzi dacă mă întrebaţi, răspunsul meu este categoric nu, dar cine ştie care este acea linie de demarcare a stupidităţii unui bărbat, dar dacă e să fim serioşi nu am niciun fel de planuri în acest sens”, a declarat omul de afaceri în cadrul emisiunii „Important” de la TVC21.

Cât despre alegerile parlamentare din anul 2018, Sturza a punctat că, la fel de „categoric” nu va participa şi nici la cele prezidenţiale care vor avea loc peste vreo trei ani, doar dacă între timp preşedintele nu va ajunge ca prin minune, prin intermediul unei decizii a unei alte Curţi Constituţionale, să fie din nou ales de Parlament, aşa cum ar fi corect, în opinia fostului politician. Acesta consideră că alegerea directă a preşedintelui de către cetăţeni, care ar veni cumva „în întâmpinarea voinţei populare”, ar fi fost o surpriză din partea guvernării, aşa cum ne-a obişnuit.

„Atunci când Constituţia se face arbitrar în nişte birouri, la deciziile unor persoane, orice se poate... Noi din 2009, cred că am avut foarte multe decizii de caracter constituţional cu multe semne de întrebare, pe când rolul Curţii Constituţionale nu este să schimbe legislaţia, este absolut clar”, a mărturisit Sturza.

Şi dacă tot se vorbeşte, în ultima perioadă, despre faptul că toate deciziile se iau la Global Business Center, „sediul administrativ” a lui Plahotniuc, iar mai nou, unii zic că nu Plahotniuc ar fi cel care ia deciziile, de facto, fostul premier moldovean a menţionat că indiferent unde se iau deciziile, Plahotniuc este „bineînţeles” responsabil. „El este un om permanent în priză şi deciziile indiferent că le ia el, sau alţii, sunt inspirate de dumnealui personal şi indiferent ce se întâmplă în plan politic, extern sau intern, reforme, Parlament, Guvern, autorităţile locale, responsabilitatea este pe umerii dumnealui”, a specificat Sturza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor