Dumitru Diacov: Independenţa RM a fost un cadou din partea celor trei lideri ai Rusiei, Ucrainei şi Belarus

Republica Moldova nu a fost pregătită pentru independenţa care i-a fost oferită în dar, a afirmat Diacov, specificând că nu există o opoziţie formată, călită în lupta politică pentru independenţă, aşa cum a fost în alte ţări unde cei care se opuneau sistemului sovietic au stat pe la puşcărie ani de zile.
Dumitru Diacov, deputat PD
Dumitru Diacov, deputat PD (facebook.com / Dumitru Diacov)

Până nu demult se credea că moldovenii şi-au câştigat independenţa luptând pentru ea. Recent fostul premier Ion Sturza a declarat că independenţa Republicii Moldova a fost un cadou din partea lui Elţîn, Gorbaciov etc., venit odată cu prăbuşirea URSS. Mai nou, şi preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov a întărit această ipoteză, afirmând că independenţa li s-a pus pe tavă cetăţenilor Republicii Moldova.

„Independenţa Republicii Moldova nu numai a fost dăruită de acei trei lideri ai Rusiei, Belarusului şi Ucrainei. Ei au decis împărţirea Uniunii Sovietice. Destrămarea. Şi sigur că a fost un cadou. Republica Moldova nu a fost pregătită, nu a existat o opoziţie, să-i spunem aşa, formată, o opoziţie pregătită, călită în lupta politică pentru independenţa R. Moldova. În alte ţări au stat pe la puşcărie ani de zile oamenii care au fost în opoziţie faţă de sistemul sovietic; în Ţările Baltice, de exemplu”, a declarat Dumitru Diacov în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Acum, după 26 de ani de aşa-zisă independenţă, cetăţenii se plâng că nimic din ceea ce au făcut politicienii nu a fost pentru ei, la care Diacov a menţionat că „s-au făcut multe lucruri. Republica Moldova nu arată aşa cum arată, are lucruri pozitive şi are lucruri nu prea pozitive, dar Republica Moldova în comparaţie cu alte ţări… Republica Moldova nu în zadar o bună perioadă a fost pe agenda europeană una din ţările cele mai pregătite”.

O altă nemulţumire a cetăţenilor este faţă de instituţiile statului în care moldovenii nu mai au încredere. Iată că de data aceasta, vicepreşedintele PD le-a dat dreptate cetăţenilor menţionând că „cetăţenii întotdeauna au dreptate, dar sunt şi lucruri obiective în acest proces chiar negativ, fiindcă ce înseamnă să iubeşti pe un politician într-o ţară săracă? Cum se poate lucrul acesta?”.

Pe lângă multele greşeli pe care le-au făcut politicienii moldoveni de-a lungul celor 26 de ani de „independenţă”, de divizarea societăţii în tabăra pro-europeană şi tabăra pro-rusă tot politicienii se fac vinovaţi, a opinat legislatorul moldovean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe