Liberalii au protestat la ambasada Rusiei de la Chişinău condamnând cârdăşia nazisto-sovietică

23 august 1939 ar fi una dintre cele mai negre zile din istoria naţiunii române. În urma semnării Pactului Ribbentrop-Molotov şi-au pierdut viaţa şi au dispărut fără urmă peste 1 milioan de cetăţeni ai Basarabiei, susţin liberalii.
Protest PL în faţa Ambasadei Rusiei la Chişinău
Protest PL în faţa Ambasadei Rusiei la Chişinău (facebook.com)

Partidul Liberal (PL) a desfăşurat miercuri seara un flashmob în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse din Republica Moldova. Motivul desfăşurării acţiunii de protest a fost „împlinirea a 78 ani de la semnarea odiosului pact Molotov-Ribbentrop din 23 august 1939, prin care Hitler şi Stalin au împărţit sferele de influenţă în Europa, sfârtecând România şi rupând Basarabia de la trupul Ţării.

Secretarul general al PL, Ion Apostol, a declarat că 23 august ar fi o zi neagră în istoria Republicii Moldova şi a României. ”În urma acestui pact a fost ruptă Basarabia şi Bucovina de Nord de la ţara–mamă România. Au urmat cele trei valuri de deporatări, foametea organizată. În urma acestor atrocităţi şi-au pierdut viaţa şi au dispărut fără urmă peste 1 milioan de cetăţeni ai Basarabiei…iată ce ne-a adus nouă această zi şi Pactul neghiob semnat de doi tirani Hitler şi Stalin.”

În context, şi fostul ministru liberal al Mediului, Valeriu Munteanu a declarat că 23 august 1939 este una dintre cele mai negre zile din istoria naţiunii române, atunci când Hitler şi Stalin au împărţit în mod barbar „Bătrânul continent”, sovieticii adjudecându-şi Basarabia, care odată ruptă, la 28 iunie 1940, de la trupul României, nici astăzi nu a revenit înapoi, pribegind printre neadevăr şi sărăcie.

”Doar reîntorcându-ne cât mai grabnic în cadrul României vom putea asigura o viaţă decentă pentru toţi basarabenii (şi pentru fiecare), altminteri, vom rămâne argaţi la ruşi până la sfârşitul veacurilor, milogindu-ne la Kremlin pentru o strachină cu mâncare şi un concert cu Grigori Leps sau Alexandr Marshal...”, a adăugat Munteanu.

Notabil este faptul că activistul civic, Dumitru Alaiba a amintit într-un editorial pe blogul său că 23 august, este şi Ziua Europeană de comemorare a victimelor Stalinismului şi Nazismului. ”Condamnaţi orice zvâcnire de acest gen. Totul începe de la o viziune stâlcită, cum că cineva e vinovat de problemele tale doar pentru că e de o anumită etnie. Sunt idei, cărora nu trebuie să le permiţi accesul în capul tău.”