Încep săpăturile la tunelul de metrou de pe Magistrala 5

Trafic îngreunat de lucrările la metroul din Drumul Taberei, Bucureşti.
Trafic îngreunat de lucrările la metroul din Drumul Taberei, Bucureşti. (Mihut Savu / The Epoch Times)

Săpăturile la tunelul de metrou de pe Magistrala M5 vor fi demarate în perioada imediat următoare. În prezent s-au făcut probe tehnologice, iar scuturile de săpat au fost puse pe poziţii, notează b365.ro.

Potrivit declaraţiei purtătorului de cuvânt al Metrorex, Evelyn Croitoru, compania de transport subteran va prezenta public, luni, stadiul lucrărilor de la Magistrala 5 de metrou şi viteza de deplasare a super-cârtiţelor uriaşe de săpat, când se împlinesc 33 de ani de la inaugurarea primului tronson de metrou în Capitală.

Săptămâna trecută au fost puse la dispoziţie super-cârtiţele uriaşe de săpat tuneluri pentru metrou, botezate Filofteia şi Varvara, urmând ca săpăturile la tunelul de metrou de pe Magistrala M5 să înceapă în perioada imediat următoare.

Cele două utilaje de tipul Tunnel Boring Machine (TBM) vor săpa în paralel tunelul. Pe baza unei tehnologii de tunelare bazată pe excavarea pământului prin presiune, utilajele vor executa tunelele de metrou în paralel.

Prin această tehnologie nu va fi afectată siguranţa lucrărilor, în condiţiile în care sistemul prin care sunt realizate săpăturile permite lucrul în toate tipurile de soluri.

O sumă de 267 de milioane de euro va acoperi costurile pentru forările efectuate de cele 3 maşini. Cea de-a treia maşină, botezată Sf. Parascheva, ar trebui să facă legătura în subteran cu tronsonul al doilea, Eroilor-Pantelimon.

Tunnel Boring Machine are un cap rotativ de forare de mărimea tunelului ce se construieşte, cu dinţi foarte puternici, iar pământul forat este trimis către spatele aparatului. Aparatul are o lungime de 70 de metri, cu un diametru al frezei de 6,5 metri şi cu 58 de dinţi pentru forat. Viteza cu care înaintează maşina este de 15-30 de metri pe zi, iar greutatea acesteia este de 960 de tone.

Termenul de execuţie al tunelurilor şi a structurii a fost fixat la 25 de luni de zile şi 18 luni pentru finisarea staţiilor. Tronsonul care este format din 10 staţii (Eroilor, Academia Militară, Orizont, Favorit, Drumul Taberei 34, Parc Drumul Taberei, Romancierilor, Valea Ialomiţei – staţie depou, Brâncuşi, Râul Doamnei). va fi dat în folosinţă în 2015, potrivit reprezentaţilor Metrorex.

Proiectul Magistralei 5 Drumul Taberei – Pantelimon, Secţiunea Râul Doamnei – Universitate, Tronsonul Râul Doamnei – Eroilor are ca iniţiatori Guvernului României, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi Metrorex şi va fi executat de un consorţiu format din Astaldi spa (Italia), FCC Construccion Spania, Max Boegl (Germania), Delta ACM, AB Construct şi Tehnologica (România).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne