Conducerea Metrorex, schimbată. Cine este noul director Metrorex

Metrou
Metrou (Epoch Times România)

Compania de transport de călători Metrorex are o nouă conducere, un apropiat al primarului PSD al Sectorului 5, Marian Vanghelie, scrie b365.ro.

Fostul şef al Metrorex, Gabriel Sburlan, care a preluat atribuţiile de director general de la Gheorghe Udrişte, a fost înlocuit iar din funcţie cu Aurel Radu, un apropiat al primarului PSD de la Sectorul 5, Marian Vanghelie.

Cu toate că a absolvit Facultatea de Transporturi, Aurel Radu nu ar fi profesat niciodată ca inginer, motiv pentru care, în urmă cu aproximativ o lună, ar fi fost încadrat la Metrorex ca "inginer 4", grad ce se aplică celui mai neexperimentat inginer, potrivit nomenclatorului. Din această cauză Gabriel Sburlan, fostul şef al Metrorex a revenit pe funcţia de director de exploatare pe care o deţinea înainte.

Şi la departamentul de Investiţii al Metrorex au fost făcute schimbări, unde era director, până de curând, Gheorghe Udrişte, fost director general la metrou până la jumătatea lui 2012. Totuşi, Udrişte a ieşit la pensie, atribuţiile sale fiind preluate de Gabriel Daniel Mocanu, conform oficialilor companiei de transport de călători.

Reprezentanţii Metrorex susţin că modificările au fost făcute pe 2 noiembrie de Ministerul Transporturilor ,instituţie în subordinea căreia se află metroul şi că le-au preluat "ca atare", fără a emite şi un comunicat oficial în acest sens.

Tensiunile politice dintre Udrişte şi Sburlan, foştii directori ai Metrorex

În această toamnă, între Gheorghe Udrişte şi Gabriel Sburlan, acum foşti şefi ai companiei de transport de călători, au existat o serie de tensiuni politice pe tema tăierii fondurilor pentru magistrala 5 de metrou.

Fostul director, Gheorghe Udrişte, a profitat de absenţa din instituţie a lui Gabriel Sburlan şi a dat un răspuns oficial al Metrorex în care anunţa că rectificarea bugetară ar putea conduce la întârzieri sau chiar la sistarea temporară a lucrărilor la Magistrala 5 de metrou din Drumul Taberei. Totuşi, comunicatul nu era semnat cu numele lui Udrişte, ci "pentru director general, ing. Gabriel Sburlan".

În acea perioadă, Sburlan a susţinut, la rândul său, că există fonduri necesare pentru continuarea lucrărilor la M5, cel puţin pentru acest an. Ulterior, tot scandalul a degenerat, astfel încât conducerea Ministerului Transporturilor a decis că niciun comunicat de presă al Metrorex nu va mai fi transmis fără a avea înainte aviz de la minister.

În prezent, Gheorghe Udrişte candidează pentru un post de deputat din partea ARD în Colegiul numărul 25, acolo unde, în 2008 câştigase, un mandat Elena Udrea, iar Gheorghe Udrişte ce va bate cu Gigi Becali din partea USL.

Pe 12 septembrie, în cadrul unei şedinţe de Guvern la care a participat şi primarul general Sorin Oprescu, trecerea Metrorex în subordinea Primăriei Capitalei. Premierul Victor Ponta a precizat că discuţia avută în Guvern cu primarul general privind preluarea metroului de către municipalitate a depăşit "zona de principiu" şi a anunţat că statul va asigura în continuare subvenţii şi derularea investiţiilor deja începute, precum noul tronson către Drumul Taberei.

Autoritatea Metropolitană de Transport va trece în subordinea primăriei alături de Metrorex, intenţia fiind de a se introduce un bilet unic pentru toate mijloacele de transport. Regia locală de transport funcţionează deja în subordinea Primăriei Generale.

În urma modificărilor făcute la Metrorex, organigrama metroului arată astfel: Aurel Radu - preluare atribuţii de director general, Gabriel Constantin Sburlan - director exploatare, Marin Aldea - director Managementul Operaţiunilor, Gabriel Daniel Mocanu - director Investiţii şi Achiziţii Publice - cu atribuţii de Director Reglementări şi Siguranţa Circulaţiei, Constantin Marius Rudnitchi - director Tehnic şi Tehnologia Informaţiei, Constantin Andronache Ionescu - director Infrastructură, Tiberiu Moldovan - director Comercial şi Nicolae Grigore - director Economic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne