Metrorex cumpără metrouri noi. Trenurile vor fi asamblate în Capitală

Metrou
Metrou (Epoch Times România)

Metrorex va achiziţiona opt noi garnituri produse de de compania spaniolă Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF), care le vor înlocui pe cele vechi de tip IVA produse de Astra Vagoane Arad. Trenurile urmează să fie puse în circulaţie de anul viitor, notează b365.ro.

Înlocuirea modelele vechi de garnituri de tip Astra se va face treptat începând cu anul 2013. Noile garnituri CAF seamănă destul de bine cu actualele metrouri de tip Bombardier.

"Se vor achiziţiona trenuri noi ce vor circula începând cu anul 2013. Achiziţia trenurilor de metrou este parte componentă a Acordului de finanţare pentru modernizarea metroului din Bucureşti, semnat cu Banca Europeană de Investiţii în toamna anului 2009. Trenurile noi de metrou vor înlocui etapizat, pe parcursul unei perioade trei ani, trenurile de construcţie veche de tip Astra, fabricate înainte de 1990 la Întreprinderea de Vagoane Arad (IVA) care circulă pe liniile de metrou în exploatare", a precizat Metrorex.

Pentru achiziţionarea celor opt noi trenuri de metrou, Metrorex va plăti 244.160.000 lei fără TVA, se arată în planul de achiziţii publice aflate în pregătire al companiei.

CAF-urile care au în componenţă şase vagoane, unite prin burduf, vor fi echipate cu geamuri rabatabile, ventilaţie forţată, sisteme de informare a călătorilor şi vor avea locuri speciale pentru transportul bicicletelor.

Conform descrierii afişate pe site-ul firmei spanioale care produce metrourile CAF, noile trenuri care vor circula prin subteranul Bucureştiului "sunt concepute ca vehicule de tranzit în masă, la cele mai înalte standarde de calitate şi de siguranţă şi sunt accesibile şi persoanelor cu handicap, pentru că includ două spaţii pentru utilizatorii de scaune cu rotile".

Metrorex a anunţat că noile garnituri vor fi asamblate la Bucureşti. "Un aspect important îl constituie faptul că asamblarea finală a trenurilor de metrou se va realiza în România, în cadrul unei unităţi de profil din Bucureşti, asigurând astfel transferul de tehnologie de ultimă generaţie şi crearea de noi locuri de muncă", explică reprezentanţii companiei de transport.

Compania spaniolă a furnizat până în prezent metrouri şi pentru oraşe precum Barcelona, Madrid şi Istanbul.