Înaintea prăbuşirii sale, zborul egiptean MS804 a raportat foc şi fum la bord

Franţa trimite o navă echipată cu sonar la locul prăbuşirii avionului egiptean pentru a încerca să localizeze cutiile negre. Un expert în aviaţie a declarat presei că înaintea prăbuşirii avionului, acesta a trimis mesaje care semnalau prezenţa focului lângă cabina piloţilor.
Avion al companiei aeriene EgiptAir.
Avion al companiei aeriene EgiptAir. (Captură Foto)

Fum şi flăcări au izbucnit la bordul zborului MS804 al companiei aeriene Egiptair cu câteva minute înainte ca acesta să dispară de pe radare în primele ore ale dimineţii de joi.

„A avut loc un incendiu la bord”, a declarat expertul în aviaţie Tim van Beveren presei germane. „Sistemul a trimis mesaje foarte clare.”

Aceste mesaje de avertizare au fost trimise automat de sistemul computerizat al avionului Airbus A320 joi dimineaţa, ora locală. „Analizăm aceste rapoarte”, a susţinut un oficial al aviaţiei civile egiptene. „În acest moment nu putem nega sau confirma informaţia”.

Unul dintre mesajele trimise de avion menţionează că „un fum dens a declanşat alarmele în partea din faţă a aparatului, unde sunt situate părţile sale vitale, panoul electronic de bord”, conform Wall Street Journal, care a citat surse neidentificate apropiate de anchetă.

Rapoarte neconfirmate privind datele de zbor indică o serie de probleme cu care este posibil ca pilotul să fi fost nevoit să se confrunte cu doar câteva minute înainte de prăbuşire.

Investigarea locului prăbuşirii

La locul prăbuşirii au fost identificate rămăşiţe umane, la aproximativ 290 km nord de Alexandria. Descoperirea a avut loc la 36 de ore după ce avionul egiptean – care a pornit din Paris spre Cairo – a dispărut pe neaşteptate de pe radare.

“Marina egipteană a fost capabilă să recupereze rămăşiţe ale avionului, unele obiecte ce aparţin pasagerilor, rămăşiţe umane şi scaune ale avionului”, conform unei declaraţii din partea Ministerului egiptean al Aviaţiei Civile.

Confirmarea locului prăbuşirii a determinat Marina franceză să trimită o navă de patrulă din portul său din Mediterană, la Toulon. Nava va asista la operaţiunile de căutare a rămăşiţelor şi de găsire a cutiilor negre care ar putea determina dacă avionul s-a prăbuşit din cauza unor probleme tehnice, a unui atac sau din cauza unei erori umane.

Descoperirea cutiilor negre va dura ceva timp, în condiţiile în care apa are adâncimi cuprinse între 2.430 şi 3.040 de metri. La bordul avionului se aflau 66 de persoane, inclusiv 30 de egipteni, 15 francezi şi cetăţeni din peste alte 10 ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe