Documentar BBC sugerează că zborul malaezian MH17 a fost doborât de un avion de luptă ucrainean

Controversa declanşată de doborârea unui avion malaezian în estul Ucrainei în iulie 2014 continuă. Deşi, investigatorii olandezi au declarat că zborul MH17 a fost doborât de o rachetă sol-aer de producţie rusească Buk, un nou documentar BBC susţine că, de fapt, vinovatul ar fi fost un avion de luptă ucrainean.
Rămăşiţele zborului malaezian MH17 în regiunea ucraineană Doneţk.
Rămăşiţele zborului malaezian MH17 în regiunea ucraineană Doneţk. (Captură Foto)

Un nou documentar BBC asupra doborârii zborului MH17 al companiei aeriene Malaysia Airlines în estul Ucrainei în iulie 2014 susţine că noi dovezi sugerează că avionul Boeing a fost doborât de un avion de luptă ucrainean. Un legiuitor rus a apreciat documentarul, care va fi difuzat de BBC 2 la începutul lunii mai.

Documentarul “Conspiracy Files: Who Shot Down MH17?” va include mărturii ale unor martori oculari care vor afirma că există posibilitatea ca avionul malaezian să fi fost doborât mai degrabă de un avion de luptă ucrainean decât de o rachetă sol-aer Buk. Raportul final al Comisiei Olandeze pentru Siguranţă privind incidentul – publicat în octombrie 2015 – a susţinut că o rachetă sol-aer a explodat aproape de partea stânga a avionului cu pasageri, ducând la prăbuşirea acestuia. Toţi cei 298 de oameni aflaţi la bordul avionului au murit.

“Va fi difuzat un film BBC care ne va apropia de adevărul asupra Boeing-ului doborât. Măştile false încep să cadă”, a scris Alexei Puşkov pe contul său de Twitter.

Ucraina şi guvernele occidentale au învinuit separatiştii pro-ruşi pentru doborârea avionului malaezian, cel mai probabil prin folosirea unui sistem de rachete sol-aer SA-11, cunoscut şi sub numele de Buk. Rusia a negat acuzaţiile că ar fi doborât avionul şi şi-a folosit puterea de veto în ONU în iulie 2015 pentru a bloca o rezoluţie necesară înfiinţării unui tribunal pentru judecarea celor responsabili pentru incident.

BBC a publicat o declaraţie despre documentar, susţinând că mai mulţi martori oculari au declarat că au văzut un alt avion zburând lângă MH17 înaintea prăbuşirii acestuia.

“Pentru a alimenta şi mai mult conspiraţiile, Rusia şi Ucraina se învinuiesc reciproc, dar ambele ţări sunt incapabile să furnizeze toate datele critice de radar din acea zi. Membrii familiilor [victimelor] nu au încredere în explicaţiile oficiale şi mai durează mult timp pentru a face dreptate victimelor. Acest program depistează martori oculari şi discută cu surse secrete din sectorul de informaţii pentru a încerca să separe adevărul de ficţiune”, conform declaraţiei BBC.

Un raport preliminar al investigatorilor olandezi, publicat în septembrie 2014, susţine că zborul MH17 s-a dezmembrat în aer după ce a fost lovit de “un număr mare de obiecte cu energie ridicată ce au pătruns în avion din afară”.