În 1989 şi 1990, timp de aproape un an, au acţionat în România 25.000 de spioni KGB

Imagini de la Revolutia din decembrie 1989, Bucuresti
Imagini de la Revolutia din decembrie 1989, Bucuresti (Robine-Simon / AFP / Getty Images)

Cu toate că vineri s-au împlinit 23 de ani de când dictatorul Nicolae Ceauşescu a fost detronat, evenimentele din 1989 nu au fost clarificate nici acum. Unii cred că a fost revoluţie, alţii, că a fost lovitură de stat, însă mai există şi alte variante. Pe baza unor documente CIA desecretizate, un istoric american susţine că acţiunile au fost coordonate de o armată străină secretă, care a ocupat România timp de aproape un an.

"La expunerea clară, concisă a lui Caraman (Mihai Caraman - n.r.), directorul Centralei de Informaţii Externe, am cerut sovieticilor să-şi retragă comandourile. Era vorba despre aproximativ 25.000 - 30.000 de oameni. S-au retras ca urmare a faptului că Gorbaciov modificase strategia şi spusese că URSS nu mai este jandarm în această zonă", a declarat Petre Roman, fost premier al României în perioada decembrie 1989 - septembrie 1991. Această afirmaţie a fost publicată într-o carte a istoricului Alex Mihai Stoenescu, relevă libertatea.ro.

Documente CIA desecretizate

În fapt, la începutul lunii decembrie 1989, au intrat în România 37.000 de "turişti" sovietici. Ulterior, s-a dovedit că acetia aparţineau structurilor KGB. Aproximativ 25.000 dintre ei au rămas pe teritoriul României până în octombrie 1990, când au plecat la insistenţele oficialilor români pe lângă puterea de la Kremlin.

Aceste informaţii au fost publicate de istoricul american Larry Watts, în volumul “Fereşte-mă, Doamne, de prieteni”. Pe baza unor documente ale serviciului secret al fostei Germanii de Est, STASI, ajunse în custodia CIA şi desecretizate de această instituţie după anul 2000, americanul susţine acest punct de vedere referitor la acea perioadă tulbure.

Conform informaţiilor publicate în această carte, este evidentă implicarea sovieticilor în darea jos de la putere lui Ceauşescu. Mai mult, documentele citate relevă faptul că, timp de aproape un an, România a fost efectiv ocupată de o adevărată armată de 25.000 de agenţi ruşi.

Un calcul simplu demonstrează că, în acea perioadă, la o populaţie de 21 de milioane de persoane, exista câte un kaghebist la 875 de cetăţeni români.

Numeroase acţiuni violente - trei mineriade şi o ciocnire interetnică în doar 10 luni

Istoricul Larry Watts mai subliniază în cartea sa că această implicare invizibilă a KGB în România a avut drept efect ciocnirile violente, cu mulţi morţi şi răniţi, înregistrate în timpul revoluţiei, dar şi de pe tot parcursul anului 1990.

Şi aceasta pentru ca ruşii au dorit foarte mult ca România să nu se apropie de NATO şi de Uniunea Europa, ci să rămână în sfera lor de influenţă.

Americanul aduce totodată acuzaţii foarte grave structurilor politice care au preluat puterea după decembrie 1989, pe motiv ca au frânat democratizarea reală a ţării cel puţin până în 1996, relevă libertatea.ro.

În doar 10 luni, între decembrie 1989 şi octombrie 1990, au avut loc răsturnarea şi împuşcarea soţilor Ceauşescu, mineriadele din ianuarie şi februarie 1990, ciocnirile interetnice de la Târgu Mureş din martie 1990 şi mineriada din iunie - evenimente violente soldate cu mii de morţi şi de răniţi, precum şi cu mari pagube materiale.