Timişoara: Marş de comemorare şi o cruce din candele pentru victimele Revoluţiei din 1989

Inscriptie pe clădirea Operei Naţionale din Timişoara - simbol al începutului Revoluţiei.
Inscriptie pe clădirea Operei Naţionale din Timişoara - simbol al începutului Revoluţiei. (Bogdan Florescu - Epoch Times Romania)

Zeci şi zeci de revoluţionari au aprins duminică seară numeroase candele în Piaţa Operei din Timişoara, iar sute de suporteri de fotbal au mărşăluit pe străzile municipiului pentru a-i comemora pe Eroii Revoluţiei din Decembrie 1989.

Împreună cu alţi timişoreni, revoluţionarii au venit în Piaţa Operei pentru a aprinde sute de candele, pe care le-au aşezat în formă de cruce, în memoria eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989 de la Timişoara. La comemorarea organizată de Asociaţia de Revoluţionari ALTAR, au participat şi câţiva copii, care au aprins candele.

Circa 300 de suporteri ai echipei de fotbal Poli Timişoara au mărşăluit duminică seară pe traseul Piaţa Maria - locul unde a început Revoluţia din 1989 - Piaţa Operei - Cimitirul Eroilor, unde au depus coroane de flori la mormintele celor care s-au jertfit pentru libertate şi au păstrat un moment de reculegere.

"Vrem să cinstim memoria Eroilor noştri. Eu aveam trei ani la Revoluţie, dar dacă era acum cu siguranţă aş fi fost în stradă. Noi, cei care ne-am adunat, suntem suporteri ai Politehnicii şi, în mare, ne ghidăm după aceleaşi repere, onoare şi respect", a precizat Sebastian Novovici, unul dintre liderii suporterilor de fotbal.

Pe întregul traseu, tinerii au strigat lozinci de la Revoluţie, cum ar fi "Timişoara!", "Cinste lor, eroilor!","Jos comuniştii!" şi "Păcat, păcat, de sângele vărsat!" şi au purtat cu ei pe parcurs un imens steag tricolor cu stema decupată, simbol al Revoluţiei.

În timpul evenimentelor din Decembrie 1989, la Timişoara au murit aproximativ 100 de persoane, conform datelor reprezentanţilor Asociaţiei "Memorialul Revoluţiei".

Potrivit aceleiaşi surse, au fost 73 de morţi şi 296 de răniţi în perioada 16 - 22 decembrie 1989, iar după 22 decembrie, 20 de morţi şi 77 răniţi.

Demisia lui Ponta, cerută de revoluţionari în Timişoara

Aproape 50 de revoluţionari care au participat duminică la o şedinţă la Consiliul Local Timişoara - pentru comemorarea Revoluţiei din Decembrie 1989 - i-au cerut demisia premierului Victor Ponta. Ei s-au declarat nemulţumiţi de faptul că nu le-au fost reîntregite indemnizaţiile.

Liderii revoluţionarilor au cerut primarului Nicolae Robu şi prefectului Eugen Dogariu să oprească "politica de exterminare a revoluţionarilor" şi să fie excluşi acei "revoluţionari falşi". O altă revendicare a fost legată de reîntregirea indemnizaţiilor colegilor lor.

"Noi nu am cerut această lege, dar ştiţi cum e, dacă dai unui copil o jucărie, e mai greu să o iei după aia. Oamenii şi-au făcut planuri, iar acum sunt exterminaţi (…) Măi, Victoraş - iepuraş, ai grijă ce faci", a cerut unul dintre liderii revoluţionarilor, Tudorin Burlacu.

Revoluţionarii aflaţi în sală au strigat "Demisia!" şi i-au cerut lui Victor Ponta să plece din fruntea Executivului.