HRW: Este posibil ca loviturile aeriene ruseşti în Siria să fi provocat zeci de victime civile

Campania rusească de bombardante în Siria se află din nou în vizorul grupului Human Rights Watch, care suspectează că unele dintre loviturile ruseşti au provocat zeci de victime civile în ţara arabă.
În această fotografie publicată în 9 octombrie 2015 de Ministerul rus al Apărării, un avion de luptă rusesc Su-34 lansează o bombă în Siria.
În această fotografie publicată în 9 octombrie 2015 de Ministerul rus al Apărării, un avion de luptă rusesc Su-34 lansează o bombă în Siria. (Captură Foto)

Mai multe lovituri aeriene, suspectate că ar fi provenit de la avioanele de luptă ruseşti în vestul Siriei, au cauzat zeci de victime civile, a declarat Human Rights Watch (HRW), sugerând că acele bombardamente par să fie crime de război.

Atacurile aeriene au avut loc în partea nordică a guvernoratului Homs în 15 octombrie în timp ce avioanele ruseşti şi siriene susţineau o ofensivă terestră desfăşurată de armata siriană şi aliaţii săi împotriva grupurilor rebele, a susţinut HRW într-o declaraţie publicată duminică.

De la începerea campaniei de bombardamente din Siria în 30 septembrie, forţele ruseşti au înfruntat o serie de acuzaţii privind atacarea unor zone civile în efortul lor de a consolida poziţia regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, un aliat apropiat al Moscovei. Syrian American Medical Society a acuzat Rusia că avioanele sale de luptă au vizat în repetate rânduri spitalele siriene.

Rusia a condamnat cu tărie astfel de acuzaţii, susţinând că nu atacă ţinte civile în timpul operaţiunilor sale militare din interiorul Siriei, conform CNN.

Declaraţia de duminică a grupului pentru drepturile omului în legătură cu bombardamentele din Homs de la începutul acestei luni se adaugă la o listă existentă ce cuprinde acuzaţii formulate împotriva campaniei militare ruseşti în Siria.

“Atacurile disproporţionate sau la întâmplare reprezintă încălcări serioase ale legilor războiului pe care Rusia are obligaţia să le investigheze”, conform declaraţiei.

Ministerul rus de Externe a numit raportul celor de la HRW drept un “alt element de dezinformare”.

Conform rapoartelor, cel mai grav atac aerian din Homs a lovit o casă din satul Ghantou, ucigând 46 de membri ai unei familii, a declarat grupul, citând activişti locali şi anumite persoane care au ajuns prima dată la faţa locului.

Un alt atac aerian a lovit în apropierea unei brutării din oraşul Ter Maaleh, aparent ucigând 13 civili şi un comandat local al grupului rebel Armata Siriană Liberă, conform martorilor citaţi de Human Rights Watch.

Grupul a citat de asemenea un raport al unui post de radio pro-guvernamental din Homs afirmând că în ziua bombardamentelor, “loviturile aeriene comune ruseşti şi siriene” au vizat poziţii în Ghantou, Ter Maaleh şi alte zone.

Dar Ministerul rus al Apărării a declarat că nu se află nimic în raportul HRW care să dovedească faptul că forţele ruseşti s-au aflat în zonă la acea vreme.

Coaliţia militară condusă de SUA, care desfăşoară o campanie separată de bombardare a poziţiilor grupului Statul Islamic în Siria şi Irak, a fost de asemenea acuzată de uciderea unor persoane civile.

În septembrie 2014, HRW a cerut lansarea unei investigaţii asupra unor lovituri cu rachete, desfăşurate aparent de americani, în nord-vestul Siriei care, conform mărturiilor localnicilor, ar fi ucis cel puţin 7 civili. Pentagonul a declarat la acea vreme că armata a analizat acuzaţiile dar că nu a găsit până acum nicio dovadă care să le susţină.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un grup sirian pro-opoziţie cu sediul în Londra şi care monitorizează conflictul din Siria, a raportat în luna mai că loviturile aeriene ale coaliţiei conduse de SUA au ucis peste 50 de civili în apropiere de oraşul Alep.

Armata americană a promis că va investiga raportul. La acea vreme, Comanda Centrală americană a declarat că forţele coaliţiei au desfăşurat atacuri în zonă, dar a insistat că nu există niciun fel de indicaţii care să confirme că au fost ucişi civili în acele operaţiuni.

De asemenea, conform unei analize Reuters asupra datelor publicate de Ministerul rus al Apărării, aproximativ 80% dintre ţintele declarate ale Rusiei în Siria s-au aflat în zone care nu sunt controlate de Statul Islamic. Analiza contrazice afirmaţiile Moscovei că principalul obiectiv al loviturilor sale aeriene în ţara arabă este acela de a înfrânge acest grup terorist.

Majoritatea loviturilor, conform analizei, au avut loc în zone ocupate de alte grupuri care se opun preşedintelui sirian Bashar al-Assad, printre care se regăsesc şi asociaţi ai grupării Al-Qaeda dar şi luptători susţinuţi de SUA şi aliaţii săi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe