Hong Kong-ul interzice protestele în zone rezidenţiale în care locuiesc ofiţeri

Război urban împotriva Partidului Comunist în Hong Kong
Război urban împotriva Partidului Comunist în Hong Kong (May James/HKFP)

O instanţă din Hong Kong a acordat o decizie care interzice blocarea sau afectarea zonelor care adăpostesc "ofiţeri de poliţie căsătoriţi" şi alte servicii care au fost vizate în cele patru luni de proteste anti-guvernamentale.

Evoluţia se înscrie în cadrul efortului guvernului marionetă al oraşului de a controla protestele şi survine în urma deciziei liderului administrativ al oraşului, Carrie Lam, la începutul acestei luni, de a invoca o lege din epoca colonială pentru a impune măsuri de urgenţă - interzicând protestatarilor să poarte măşti faciale folosite pentru a-şi ascunde identitatea şi a rezista gazelor lacrimogene.

Lam a declarat marţi că, deşi ar trebui luate în consideraţie toate mijloacele care pot stârni tulburări, eventualele concesii oferite protestatarilor ar înrăutăţi lucrurile.

„Am spus în multe rânduri că nu violenţa ne va oferi soluţia. Violenţa nu ar face decât să crească mai multă violenţă ”, a susţinut Lam într-o conferinţă de presă.

Lam este considerată o marionetă a regimului comunist de la Beijing şi este criticată pentru introducerea de iniţiative legislative care distrug statul de drept în Hong Kong, instaurând o dictatură subterană a Beijingului.

Manifestanţii au asediat şi au aruncat coctailuri Molotov în zonele rezidenţiale locuite de ofiţeri de poliţie, conform unei declaraţii emise marţi de Poliţie.

Ordonanţa cu privire la protestele din zonele rezidenţiale ale Poliţiei interzice, de asemenea, baricadarea drumurilor şi interzice oamenilor să folosească pixuri cu laser sau alte lumini flash la sediile Poliţiei.

În august, după ce protestatarii au luat cu asalt aeroportul din Hong Kong şi l-au blocat, Înalta Curte a emis un ordin prin care interzicea protestatarilor antiguvernamentali să intre pe aeroport, unul dintre cele mai aglomerate din lume.

Guvernul refuză să accepte cererea protestatarilor de a se efectua o anchetă independentă privind abuzurile Poliţiei.

Forţele de ordine ale oraşului sunt acuzate de mulţi observatori de abuzuri şi utilizarea nepermisă a forţei. Cu câteva săptămâni în urmă, poliţia a împuşcat în piept un elev protestatar, de la doi metri, cu muniţie de război. De altfel, protestatarii sunt răniţi frecvent cu gloanţe de cauciuc trase din apropiere şi sun agresaţi în mod brutal cu bastoanele din dotare, pentru a intimida manifestanţii anti-comunişti.

Marţi, publicaţia South China Morning Post, controlată de Partidul Comunist Chinez, a raportat că şefa administrativului, Carrie Lam, a spus reprezentantului Uniunii Europene la Hong Kong că nu se poate obţine nimic prin deschiderea unei discuţii pe acest subiect.

Guvernul marionetă de la Hong Kong şi regimul comunist au avertizat în mod repetat opinia internaţională să nu intervină în ceea ce ei numesc "afacerile interne" ale Chinei.

Pe 24 noiembrie vor avea loc alegeri locale, considerate un moment cheie care va da un indiciu în ceea ce priveşte sprijinul pe care locuitorii oraşului îl acordă protestelor. Există zvonuri conform cărora guvernul ar putea amâna alegerile din cauza protestelor.