China începe să piardă războiul urban în Hong Kong. Poliţia, izgonită din malluri de cumpărători

Patru luni de proteste înverşunate în Hong Kong marchează începutul sfârşitului pentru China comunistă
Patru luni de proteste înverşunate în Hong Kong marchează începutul sfârşitului pentru China comunistă (Tom Grundy/HKFP)

Activiştii pro-democraţie din Hong Kong şi poliţiştii s-au ciocnit duminică în mai multe zone ale oraşului în care, de 19 săptămâni, au loc proteste împotriva regimului impus de Beijing.

Ziua de duminică a început paşnic, cu proteste numeroase în centrele comerciale şi în zona portului în cartierul Kowloon.

După amiază, străzile s-au umplut de protestatari aparţinând nucleului dur care demonstrează împotriva regimului comunist. Îmbrăcaţi în negru şi purtând măşti faciale, în pofida interdicţiei impuse de guvernul marionetă al Beijingului, aceştia au ridicat baricade şi s-au angajat în ciocniri violente cu poliţiştii, inclusiv în staţii de metrou.

Poliţia a declarat că protestatarii au aruncat cărămizi şi coctailuri Molotov către cordoanele de poliţie.

Poliţia a efectuat mai multe arestări şi a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii, spunând că au folosit „forţa minimă”.

Până duminică seară, cei mai mulţi protestatari se împrăştiaseră, dar poliţia a rămas pe străzi în diferite cartiere.

Guvernul din Hong Kong a declarat că un grup mare de protestatari a aruncat duminică seară 20 de coctailuri Molotov în staţia de poliţie Mong Kok din cartierul Kowloon. Presa locală a declarat că baricadele din afara secţiei de poliţie au fost incendiate, dar poliţiştii şi pompierii au stins incendiile.

Filmările televizate au arătat civili înspăimântaţi şi răniţi în momentul în care poliţia a descins în forţă în interiorul unui mall. Protestatarii, mulţi purtând măşti pe faţă pentru a-şi proteja identitatea, erau susţinuţi masiv de cumpărători aflaţi în mall.

Într-un alt mall, un grup de poliţişti purtând scuturi şi butelii cu spray în mână au fost nevoiţi să se retragă după ce o mulţime imensă de oameni au început să scandeze împotriva poliţiei.

Într-un alt incident, un grup de 50 de cumpărători din interiorul unui mall s-au confruntat cu poliţia, scandând „Poliţia în Hong Kong este mafiotă”.

Poliţia din Hong Kong, lăudată cândva drept „cea mai bună din Asia”, a fost acuzată că a folosit forţa excesivă în relaţia cu protestatarii şi a pierdut încrederea şi respectul multor locuitori din Hong Kong.

Hong Kong este zguduit de patru luni de proteste adesea masive şi deseori violente împotriva încercărilor Chinei comuniste de a impune controlul asupra societăţii şi legilor centrului financiar.

Iniţiativele legislative impuse de regimul comunist de la Beijing au alertat locuitorii oraşului, care au răspuns prin proteste masive care au devenit cea mai mare provocare a controlului exercitat de Partidul Comunist Chinez, stârnind un adevărat război urban în Hong Kong.

Hong Kong se confruntă cu prima recesiune în ultimii zece ani, generate de proteste, turismul şi sectorul comercial fiind puternic afectate.

Protestatarii vizează băncile şi magazinele chineze care au legături cu China continentală.

Un grup de protestatari înarmaţi cu ciocane a devastat duminică un magazin al companiei Huawei, considerată un simbol al produselor electronice fabricate de China comunistă.

Demonstranţii consideră că Beijingul a erodat libertăţile din Hong Kong, garantate conform principiului „o ţară, două sisteme” pe care China a promis că le va respecta atunci când Marea Britanie a cedat oraşul în 1997.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe