Oficial senior din Hong Kong: Guvernul ar putea interzice internetul

Fostul comisar european pentru relatii externe, britanicul de orientare conservatoare, Chris Patten.
Fostul comisar european pentru relatii externe, britanicul de orientare conservatoare, Chris Patten. (Arthur Edwards / WPA Pool / Getty Images)

Un oficial de top din Hong Kong a declarat la un post de radio local, în 7 octombrie, că guvernul centrului financiar asiatic cochetează cu ideea de a interzice accesul la internet în viitor, dacă protestele continuă.

Fosta colonie britanică, care a revenit sub stăpânirea chineză în 1997 cu promisiunea expresă a păstrării autonomiei sale, se află în mijlocul celei mai mari crize politice, după ce manifestaţiile de masă împotriva imixtiunii Beijingului în sistemul legislativ al oraşului au intrat în a 18-a săptămână consecutiv.

În efortul de a opri protestele, guvernul a adoptat o lege împotriva portului de măşti faciale. Regimul marionetă din Hong Kong a invocat o lege din epoca colonială, care oferă liderului din Hong Kong puteri vaste de a adopta reguli, a suspenda comunicările şi de a face arestări.

Interdicţia portului măştilor vizează protestatarii. Mulţi dintre ei poartă măşti pentru a-şi proteja identitatea în faţa sistemului masiv de camere de monitorizare montat de regimul comunist de la Beijing, de teama represaliilor autorităţilor.

De asemenea, mulţi poartă măşti de gaz pentru a se proteja în momentele în care poliţia foloseşte gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimile.

Comentariile oficialului au amplificat îngrijorarea locuitorilor oraşului.

Potrivit unui clasament al celor mai descărcate aplicaţii din Hong Kong, compilate de site-ul de ştiri pentru jocuri Game Apps, NordVPN, o aplicaţie virtuală de reţea privată care permite utilizatorilor de internet să acceseze internetul în mod anonim, a devenit a cincea cea mai descărcată aplicaţie de smartphone pe 7 octombrie.

Legea împotriva portului de măşti a amplificat protestele în weekend, mii de persoane sfidând interdicţia şi ieşind în stradă pentru a se opune noii legi în timp ce purtau măşti.

Doi protestatari - un student în vârstă de 18 ani şi o femeie de 38 de ani - au fost acuzaţi pentru încălcarea interdicţiei. Aceştia s-au prezentat marţi în instanţă şi au fost eliberaţi pe cauţiune, deocamdată.

Ambii au fost arestaţi pentru că au încălcat interdicţia participând la o "adunare ilegală" la primele ore ale dimineţii pe 5 octombrie în cartierul Kwun Tong din Kowloon.

Parlamentarii din tabăra pro-democraţie din Hong Kong au înaintat contestaţii trimiţând legea la Înalta Curte. O audiere este programată în a doua jumătate a acestei luni.

Chris Patten, ultimul guvernator britanic din Hong Kong, a declarat publicaţiei britanice Sky News, pe 7 octombrie, că interdicţia este necorespunzătoare şi ar putea provoca escaladarea tensiunilor: „Ideea că poliţia trimite forţele de ordine cu muniţii de război este absurdă. Nu va trece mult şi, dacă nu suntem foarte, foarte norocoşi, oamenii vor fi ucişi, oamenii vor fi împuşcaţi".

Îngrijorat de numărul potenţial mare de victime, Patten i-a cerut liderului oraşului, Carrie Lam, să rezolve criza ascultând cu adevărat oamenii.