(P) Turneul Campioanelor 2019 are loc între 27 octombrie şi 3 noiembrie

Finalul lunii octombrie - începutul lunii noiembrie este un prilej de sărbătoare pentru iubitorii tenisului feminin deoarece în această perioadă este programat ultimul mare eveniment al anului, Turneul Campioanelor, eveniment la care, an de an, participă cele mai bune 8 jucătoare de tenis din lume.

După Houston, Boca Raton, Los Angeles, New York City, Oakland, München, Madrid, Doha, Istanbul şi Singapore, în 2019 este rândul oraşului Shenzen să găzduiască acest prestigios eveniment sportiv, dotat de această dată cu premii totale de 14 milioane de dolari. Metropolă cu peste 5 milioane de locuitori, Shenzen este amplasat în sudul Chinei, formând împreună cu Hong Kong şi Macao un uriaş megalopolis.

Cu mai puţin de două săptămâni rămase până la startul turneului, se ştiu 7 dintre cele 8 participante, printre acestea numărându-se românca Simona Halep dar şi canadianca cu origini române Bianca Vanessa Andreescu. Dar iată cum arată Top 10 WTA la această oră, cu menţiunea că primele 7 sportive sunt matematic calificate la Shenzen, iar Serena Williams a anunţat că nu va participa la turneu, indiferent dacă îşi va păstra sau nu poziţia a 8-a până la finalul perioadei de calificare. Ca atare, lupta pentru ultimul loc calificabil se dă între Kiki Bertens şi Belinda Bencic.

Top 10 WTA Race

1. Ashleigh Barty 6.476 p

2. Karolina Pliskova 5.315 p

3. Naomi Osaka 5.246 p

4. Simona Halep 4.962 p

5. Bianca Andreescu 4.942 p

6. Petra Kvitova 4.401 p

7. Elina Svitolina 3.995 p (câştigătoarea Turneului Campioanelor în 2018)

8. Serena Williams 3.935 p

9. Kiki Bertens 3.870 p

10. Belinda Bencic 3.705 p

Simona Halep se califică pentru a 6-a oară consecutiv la Turneul Campioanelor. Anul trecut românca a fost nevoită să se retragă din cauza unei accidentări la spate. Dublă câştigătoare de Grand Şlam (Roland Garros 2018 şi Wimbledon 2019), Simona nu a reuşit să-şi treacă în palmares niciun trofeu la Turneul Campioanelor, cea mai bună performanţă a sa fiind accederea în finala din 2014, pierdută în faţa Serenei Williams (6-3, 6-0).

Pentru Bianca Andreescu va fi prima participare la Turneul Campioanelor, însă acest lucru nu înseamnă nicidecum că reprezentanta Canadei nu se numără printre favorite, aceasta câştigând atât Indian Wells 2019, cât şi US Open 2019, la ambele turnee evoluând în premieră. Dacă la începutul acestui an Bianca se afla în afara primelor 100 de poziţii din Topul WTA şi avea în jur de 215.000 de dolari câştigaţi din tenis, acum, când ne apropiem de finalul sezonului, noua stea a tenisului mondial a urcat până pe poziţia a 5-a în Top WTA, iar câştigurile din tenis au ajuns la aproximativ 6 milioane de dolari.

,,A fost un an incredibil pentru mine şi abia aştept să-mi închei sezonul la WTA Finals Shenzen. Întotdeauna am visat să particip la Turneul Campioanelor, astfel că sunt foarte mândră de munca pe care, împreună cu echipa mea, am depus-o pentru a ajunge aici.’’, a declarat Bianca potrivit wtatennis.com

Deşi agenţiile de pariuri nu au pregătit încă oferta pentru Turneul Campioanelor 2019 (o vor face imediat ce se va cunoaşte numele celei de-a 8-a participante), este posibil ca Andreescu să fie creditată la Shenzen cu şanse chiar mai mari decât Halep. Cel puţin aşa se zvoneşte pe anumite website-uri ce oferă ponturi pariuri sportive biletul zilei pe site-uri dedicate amatorilor de pariuri, de pe care aflăm cum arată topul favoritelor la Australian Open 2020, cu Andreescu pe locul 2 - cota 7.00 (identică cu cea a favoritei numărul 1) şi Halep pe 5 - cota 12.00. Deşi a împlinit pe 26 septembrie 38 de ani, Serena Williams rămâne şi în 2020 principala favorită la Australian Open, Grand Şlam câştigat de 7 ori în fabuloasa sa carieră.