Hong Kong: armata chineză intră uşor în scenă. Începe arestarea celor care poartă măşti faciale

Protestatari arestaţi de poliţie, Hong Kong
Protestatari arestaţi de poliţie, Hong Kong (May James/HKFP)

Soldaţii chinezi au transmis duminică un avertisment protestatarilor din Hong Kong care au ieşit pe străzi şi au aţintit lasere asupra cazărmilor armatei chineze din oraş.

Interacţiunea a fost prima de acest gen - dintre Armata de Eliberare a Poporului - numele sub care este cunoscută armata chineză, care, conform Constituţiei aparţine Partidului Comunist Chinez.

Garnizoana AEP din cartierul Kowloon a avertizat o mulţime de câteva sute de protestatari că ar putea fi arestaţi pentru proiectarea de lasere asupra trupelor şi pereţilor cazărmii. Un ofiţer a strigat la un megafon într-o cantoneză stricată:„Veţi suporta consecinţe pentru acţiunile voastre”.

Incidentul dintre protestatari şi AEP a survenit după ce mitingurile la care au participat duminică zeci de mii de protestatari s-au încheiat în confruntări violente în mai multe locaţii.

Poliţia a tras cu gaze lacrimogene şi a folosit brutal bastoanele din dotare, în timp ce unii manifestanţi aruncau cu bucăţi de pavaj şi coctailuri Molotov către cordoanele de poliţie după căderea nopţii.

În ciuda faptului că vineri, Consiliul Administrativ al oraşului a votat o lege care interzice purtarea măştilor faciale la proteste, manifestanţii au continuat să le folosească pentru a-şi ascunde identitatea de camerele de monitorizare montate de regimul comunist. Cei care încalcă legea se confrunt[ cu pedepse de până la 1 an închisoare.

Poliţia a făcut primele arestări în conformitate cu noile reguli, reţinând sute de manifestanţi. Poliţiştii din Hong Kong pot fi observaţi pe materiale video cum leagă mâinile celor reţinuţi cu fire de plastic şi le dau măştile jos înainte de a-i urca în autobuz.

Trupele chineze din Hong Kong au montat reflectoare masive şi binocluri de război pentru a încerca să intimideze manifestanţii.

Armata chineză a rămas deocamdată în cazărmi de la începutul protestelor, lăsând forţa de poliţie din Hong Kong să facă faţă protestelor masive şi adesea violente din centrul financiar asiatic.

Vineri, după votarea legilor care interzic purtarea măştilor faciale, protestatarii au ieşit în stradă incendiind staţii de metro şi mobilier stradal. Protestele de vineri, care au fost însoţite de devastarea unor bancomate, au fost cele mai violente confruntări dintre poliţie şi manifestanţi.

Săptămâna trecută în timpul ciocnirilor dintre cele două tabere a fost înregistrat primul incident în care un elev, protestatar anti-comunist, a fost împuşcat de un poliţist în piept, de la doi metri, cu muniţie de război.

Cele patru luni de proteste din Hong Kong au cufundat oraşul în cea mai gravă criză politică din ultimele decenii, reprezentând o provocare masivă pentru conducerea Partidului Comunist de la Beijing.

Manifestaţiile au început ca proteste împotriva uni pachet legislativ prin care Beijing-ul dorea să aducă suspecţii rezidenţi în Hong Kong în faţa tribunalelor chineze controlate de Partid. Legea a fost retrasă după mai mult de două luni de proteste, iar manifestanţii cer acum eliberarea celor arestaţi, o anchetă independentă asupra brutalităţilor poliţiei, care a rănit persoane folosind gloanţe de cauciuc de la mică distanţă.

Protestele au devenit primul conflict urban de lungă durată împotriva ordinii comuniste şi a aparatului de represiune guvernamental.

Duminică, protestatarii au scandat „cetăţeni din Hong Kong, revoltaţi-vă” şi „Luptaţi pentru libertate, staţi alături de Hong Kong”, în timp ce trupele anti-revoltă îi monitorizau şi înregistrau de pe pasarele aeriene şi clădiri, făcând fotografii şi filmând marşul.

Sfidând legea "anti-mască" numeroşi protestatari distribuiau măşti faciale pentru a încuraja oamenii să conteste interdicţia.