Ministrul Culturii, acuzat de liberali că subminează interesul naţional. "E fără precedent în România post-ceauşistă"

Liberalii nu sunt deloc mulţumiţi de ministrul Culturii, pe care îl acuză de acte grave de lipsă elementară de profesionalism şi de responsabilitate îndreptate împotriva interesului naţional şi ale drepturilor legitime ale Statului, fără precedent în România post-ceauşistă.
Andrei Pricopie
04.04.2016

alte articole

Radu F. Alexandru (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
04.04.2016

Propunerea ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, privind administrarea clădirii Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia şi a patrimoniului pe care aceasta îl deţine este inadmisibilă, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, vicepreşedintele PNL Radu F. Alexandru, care îi cere premierului Dacian Cioloş să îl demită de îndată pe demnitar pentru această iniţiativă.

Cu ocazia vizitei făcute la Vatican, Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, s-a întâlnit cu cardinalul Gianfranco Ravasi, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Cultură.

În cadrul discuţiilor, la care a fost prezent şi ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, Alexandrescu a propus înaltului prelat o administrare comună a Vaticanului şi a Statului român asupra clădirii Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia şi a patrimoniului pe care aceasta îl deţine.

"Iniţiativa îi aparţine în exclusivitate ministrului Culturii, nu a fost discutată în prealabil la Bucureşti, ministrul nu a fost împuternicit de nicio autoritate a Statului român să lanseze o asemenea propunere", a subliniat Radu F. Alexandru.

Liderul liberal a făcut câteva precizări pentru a avea o reprezentare clară a gravităţii propunerii înaintate de Vlad Alexandrescu şi a urmărilor pe care le poate avea:

1. Biblioteca Batthyaneum, cu tot fondul de carte pe care îl deţinea, a intrat în proprietatea Statului Român după Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, în baza Tratatului de la Trianon, iunie 1920: Transilvania revenea României, împreună cu toate bunurile publice şi private ale provinciei.

2. Valoarea istorică, culturală şi financiară a patrimoniului Batthyaneum este inestimabilă. Biblioteca deţine în prezent 64.000 de unităţi bibliografice, scrise în 30 de limbi şi dialecte; 1.650 de manuscrise medievale occidentale, unele din secolul al IX-lea; 609 - cca.70% din incunabulele existente în ţara noastră. "Codex Aureus", cu siguranţă cel mai celebru exponat, este apreciat, alături de "Tezaurul Pietroasele", printre cele mai scumpe pe care le deţine România.

3. Toate bunurile şi toate colecţiile pe care Biblioteca Batthyaneum, filială a Bibliotecii Naţionale a României, le administrează sunt proprietate publică a Statului, aflate sub incidenţa Legii 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil.

4. Statul român se află într-un diferend juridic cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, care revendică retrocedarea Bibliotecii, cu întregul patrimoniu. Procesul este pe rol de ani de zile. În Informarea "Comisiei speciale de retrocedare", din cadrul "Autorităţii Naţionale Pentru Restituirea Proprietăţilor", aflată în subordinea Guvernului României, privind şedinţa din data de 16 septembrie 2015, în care s-a analizat din nou cererea Arhiepiscopiei se consemnează: "Cu privire la cererea de retrocedare formulată de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, având ca obiect restituirea imobilului Biblioteca Batthyaneum, decizia de respingere este motivată de faptul că solicitanta nu a făcut dovada dreptului de proprietate asupra imobilului în cauză la data preluării de către stat."

"Prin demersul întreprins, ministrul Culturii a încălcat flagrant Constituţia ţării, legea patrimoniului naţional mobil, legea muzeelor şi a colecţiilor, legea bibliotecilor publice care stipulează că toate bunurile proprietate publică a Statului sunt inalienabile, insesizabile şi imprescriptibile! Dincolo de modul incalificabil în care un membru al Guvernului nesocoteşte legile ţării, oferta făcută de Vlad Alexandrescu poate să producă grave prejudicii României şi în planul relaţiilor internaţionale.

Propunerea strict personală făcută de ministrul Culturii are toate şansele să fie recepţionată la Vatican ca un mesaj transmis de la Bucureşti prin care România, dintr-o dată! se arată dispusă să îşi modifice poziţia fermă de până acum faţă de speţa "Batthyaneum", gata la concesii în întâmpinarea pretenţiilor emise de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia.

Păstrând toate proporţiile, confuzia creată azi de Vlad Alexandrescu poate fi comparată cu o iniţiativă stupefiantă a unui ministru român care, în urmă cu ani, şi-ar fi permis să propună Ucrainei administrarea în comun a platformei continentale a Mării Negre sau care, astăzi, s-ar duce la Budapesta şi ar propune un condominiu asupra Ardealului...", a declarat vicepreşedintele PNL.

În cadrul aceleiaşi discuţii cu omologul lui de la Vatican, Vlad Alexandrescu a avansat propunerea organizării unei a doua expoziţii la Roma. Prima dintre ele ar urma să cuprindă piese din tezaurul "Batthyaneum", cel revendicat în Justiţie de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia; cea de a doua, itineranta "Comorile culturale ale României".

Iniţiativa ministrului Culturii referitoare la tezaurul "Batthyaneum" încalcă, potrivit lui Radu F. Alexandru, prevederile H.G. 518/2004, cu modificările ulterioare, referitoare la "Normele metodologice privind exportul definitiv sau temporar al bunurilor culturale mobile", după care bunurile care fac parte dintr-un litigiu aflat în Justiţie nu pot fi exportate temporar în vederea organizării de expoziţii, expertize sau operaţiuni de restaurare.

"Expoziţia ce ar urma să fie organizată la Vatican (2017-2018) presupune scoaterea din ţară a unor valori de importanţă crucială pentru istoria poporului român şi încredinţarea lor unei părţi cu care, chiar indirect, Statul român este într-un litigiu juridic privind calitatea de proprietar asupra acestora. Este obligatoriu de luat în calcul ipoteza că, odată închisă expoziţia, bunurile să nu fie restituite Românei, Vaticanul oferindu-şi bunele servicii să le păstreze până la soluţionarea definitivă în Justiţie? Răspunsul nu poate fi decât unul singur: DA!.

În faţa actelor grave de lipsă elementară de profesionalism şi de responsabilitate îndreptate împotriva interesului naţional şi ale drepturilor legitime ale Statului român, fără precedent în România post-ceauşistă, PNL îi cere premierului Dacian Cioloş demiterea imediată a ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu", a mai precizat Radu F. Alexandru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor