Băsescu a luat foc. „Irimescu este un dezaxat, un delator ordinar. Trebuie arestat sau dus la ospiciu”

Nu mai puţin de 35 de miliarde de euro ar fi fost scoşi din ţară în camioane şi trimişi în Elveţia. Totul s-ar fi întâmplat pe vremea când Traian Băsescu era preşedinte, susţine unul dintre miniştrii Guvernului Cioloş. Reacţia fostului şef de stat nu s-a lăsat mult aşteptată.
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

UPDATE. "A fost o metaforă. Dacă vedeţi declaraţia Curţii de Conturi de câteva zile, 40% din PIB, adică 60 de miliarde de euro sunt evaziune. O parte din bani probabil a ajuns în afara ţării. Exact aşa se spunea şi în 2010 la care m-am referit eu", a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pentru Mediafax.

* * *

Într-un interviu acordat Ziarului Financiar, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, susţine că i s-a povestit că, în ultimii cinci ani de mandat ai lui Traian Băsescu, nu mai puţin de 35 de miliarde de euro au fost încărcaţi în camioane şi trimişi în Elveţia. Când a aflat despre declaraţii, fostul preşedinte a luat foc.

„Dacă Irimescu ştie, înseamnă că are şi elemente să probeze. Dacă nu, este un delator ordinar şi trebuie arestat imediat. Un derbedeu ca ăsta. Dacă are cumva dreptate, înseamnă că serviciile de contra informaţii, deci SRI, au fost părtaşe cu ei. Nu era posibil un asemenea transfer de bani, fără să-şi dea seama structurile de contrainformaţii româneşti. Ori unul, ori altul trebuie arestat imediat.

Dumneavoastră mă întrebaţi pe mine, ca şef de stat, dacă ştiu despre operaţiuni de scoatere masivă de valută din ţară. 35 de miliarde de euro, vă daţi seama. PIB-ul României este de circa 50 de miliarde, deci un PIB întreg scos pentu că aşa spune Irimescu”, a declarat Traian Băsescu, citat de gândul.info.

În cazul în care acuzaţiile lui Irimescu se dovedesc, totuşi, adevărate, fostul preşedinte susţine că „cei care au protejat operaţiunea, adică liderii SRI, trebuie arestaţi”.

„Aici suntem în faţa a două situaţii. Ori Irimescu este un dezaxat care trebuie arestat imediat şi trebuie îndepărtat din Guvern, ori cei care au protejat o astfel de operaţiune, şi aici nu poate fi decât SRI, trebuie arestaţi imediat liderii lui. Una din două”, a subliniat Traian Băsescu.

Potrivit fostului şef de stat, cel care ar trebui să dea explicaţii pe acest subiect este şeful operativ al SRI-ului pentru că pe el nu l-a informat niciodată nimeni despre astfel de operaţiuni.

„Dacă Irimescu este sănătos la cap şi vorbeşte responsabil, înseamnă că cei care au vegheat la siguranţa naţională a românilor au fost părtaşi şi trebuie arestaţi. Dacă Irimescu este un iresponsabil, trebuie îndepărtat din Guvern şi arestat la rându-i. Nu avem variante aici. Eu nu am aflat în 10 ani despre astfel de operaţiuni, 35 de miliarde de euro. Vă daţi seama ce înseamnă? Să scoţi un camion cu bani, trebuie protejat.

Sau voi credeţi că a trecut aşa flu-flu, în zbor ca porumbelul? A trecut printr-o frontieră, acolo au fost vameşi, acolo sunt serviciile de securitate care veghează la frontierele patriei, acolo este poliţia de frontieră. Avem de arestat foarte mulţi dacă Irimescu dovedeşte că are dreptate. Sau dacă e nebun cumva, trebuie arestat sau dus la ospiciu. Eu cred că cel care trebuie să vă răspundă ferm este şeful operativ al SRI-ului”, a subliniat Traian Băsescu.