Băsescu: "În cazul în care Irimescu nu este vreun iresponsabil, înseamnă că Cioloş are o mare problemă"

Declaraţiile lui Achim Irimescu legate de calitatea produselor alimentare ce ajung în hipermarketurile româneşti i-au dat ocazia lui Traian Băsescu să lanseze un atac dur: ori Irimescu minte, ori Cioloş are o mare problemă, crede fostul preşedinte.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Fostul preşedinte Băsescu a declarat că ministrul Agriculturii, Achim Irimescu este iresponsabil când afirma că "românii mănâncă gunoaie", iar în cazul în care acuzaţiile sale ar fi fundamentate, ar însemna că premierul Cioloş are o mare problemă.

Traian Băsescu a comentat, pentru Mediafax, şi declaraţiile lui Irimescu conform cărora România este o piaţă de mâna a zecea unde ajung produse expirate şi peşti cu viermi intestinali, afirmând că ministrul este iresponsabil şi atunci când spune că "românii mănâncă gunoaie". Aceleaşi mărfuri sunt şi în hipermarketurile din Germania sau Franţa, a precizat Băsescu, adăugând că, în cazul în care astfel de informaţii ar fi reale, atunci premierul Dacian Cioloş, care a fost comisar european pe agricultură, ar avea o mare problemă.

"Legat de afirmaţiile lui Irimescu că mâncăm gunoaie, păi şeful lui a fost comisar pentru agricultură. Dacă ne spune Irimescu, care a fost funcţionar, mai jos de nivelul mediu, pe lângă Comisia Europeană, lucrul acesta şi nu ni l-a spus Cioloş care era comisar european înseamnă că Cioloş a tăinuit ceea ce este foarte grav. În cazul în care Irimescu nu este vreun iresponsabil şi e un om care vorbeşte informat înseamnă că Cioloş are o mare problemă. De ce nu ne-a spus-o Cioloş când era comisar sau acum, după ce şi-a terminat mandatul de la Bruxelles, mai ales că vine de pe funcţia de consilier al preşedintelui Comisiei Europene ceea ce înseamnă că are toate informaţiile", a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu, pentru Mediafax.

Reamintim că ministrul Agriculturii a declarat recent că România este o piaţă de mâna a zecea unde "importatorii se orientea­ză şi aduc produse la sfârşit de termen de valabilitate expirat sau chiar de­păşit."

"În România sunt cazuri în care salamul se spală cu oţet; se schimbă saramura la brânză, iar brânza se bagă din nou la vânzare. Statul nu-şi face dato­ria, ANPC-ul nu şi-o face. Alţii controlează ce intră din România, noi de ce să nu controlăm ce primim de la alţii?“, a susţinut ministrul Irimescu, în­tr-un interviu pentru ZF.

Irimescu a mai declarat că din toată Europa peştii din Marea Nordului, care pot avea viermi intestinali ajung în magazine eviscerat, viermele fiind înlăturat, în timp ce în România vine cu tot cu viscere şi viermi.

"În marea Nordului este un vierme Anisakis, de 2-3 cm, care stă în intestinele macroului şi alţi peşti. În toată Europa, la peştele ăsta, pentru că are alt preţ, se eviscerează, se scot viscerele şi cu ele odată se scoate şi viermele şi îl duce pe circuit.

Pentru România că e piaţa de mâna a 10-a nu se eviscerează şi se aduce foarte ieftin. Aia e mână de lucru să iei fiecare peşte în parte să scoţi intestinele, şi în România se lasă aşa. Se congelează în principiu, dacă ajunge să se congeleze la timp, dacă nu până să ajungă să se congeleze la minus 22 grade, asta e regula europenă şi internaţională, viermii migrează de pe vapor până ajunge el la refrigerat, migrează în muşchi, şi ăsta e un peşte contaminat, pentru că s-au făcut studii...

Eu discut pentru că m-am certat tare cu Comisia şi erau să mă omoare efectiv irlandezii care trimiteau pe vremea aia, printr-o firmă românească-descurcăreaţă, peşte masiv în România, la un preţ foarte scăzut. Eu i-am blocat până la aderare, dar după aderare nu am mai reuşit. Veterinarii nu-i controlează în niciun fel, şi o dată, viermele e toxic poţi să mănânci, vomiţi sau unii...sensibilitate, şi doi, când te uiţi şi-l vezi în farfurie, în muşchi, nu cred că îşi face plăcere să vezi un vierme în peşte.", a relatat Irimescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne