"Guccifer" condamnat în SUA la patru ani de închisoare (Video)

Marcel Lazăr, cunoscut online sub numele de "Guccifer", a fost condamnat la 52 de luni de închisoare pentru că a piratat corespondenţa electronică a unor politicieni de rang înalt din Statele Unite
Hackerul român Marcel Lazăr, cunoscut online sub numele de "Guccifer"
Hackerul român Marcel Lazăr, cunoscut online sub numele de "Guccifer" (captură)

Fost taximetrist în România, hackerul român "Guccifer" a pledat vinovat în luna mai la acuzaţiile de acces neautorizat al unui computer şi furt agravat de identitate după ce a accesat ilegal aproximativ 100 de conturi de e-mail din SUA între anii 2012 şi 2014.

Lazăr, în vârstă de 44 de ani, a fost arestat în 2014 în România după ce s-a descoperit că a piratat corespondenţa electronică a fostului secretar american de stat Colin Powell şi cea a familiei Bush.

Guccifer a fost intens mediatizat şi în România după ce a făcut publice fragmente din corespondenţa Corinei Creţu cu Colin Powell şi după ce a reuşit să spargă contul fostului şef SRI, George Maior. A fost judecat în România şi a fost condamnat la doi ani de închisoare. Acesta şi-a recunoscut faptele însă a negat că ar fi un pericol la adresa siguranţei naţionale, aşa cum a fost acuzat:

"Am recunoscut şi recunosc toate faptele de care sunt acuzat. Solicit judecarea cauzei pe baza probelor administrate pe parcursul urmăririi penale. Regret faptele săvârşite. (...) Pe parcursul acestui proces, procurorii DIICOT spuneau că aş fi pericol la siguranţa naţională. Aş spune că este vorba despre trei conturi de e-mail particulare care au fost preluate de mine fără să existe un prejudiciu material sau vătămare corporală. Probabil, toată lumea a avut într-o zi contul spart. Eu, personal, am avut cinci conturi sparte şi nu m-am dus la DIICOT. Faptele nu sunt nici pe departe atât de grave. Sunt trei conturi personale, nicidecum de serviciu" a declarat Guccifer, la tribunal.

În luna martie 2016, Marcel Lazăr a fost extrădat în SUA, unde a fost pus sub acuzare şi judecat.

În 2013, hackerul a accesat accidental contul privat de e-mail al candidatului Partidului Democrat în alegerile prezidenţiale din SUA, Hillary Clinton, după ce piratase anterior contul online al fostului consilier politic al lui Hillary Clinton, Sidney Blumenthal.

Marcel Lazăr a declarat că a piratat serverul personal al lui Hillary Clinton, dar personalul de campanie al candidatului Partidului Democrat a negat vehement afirmaţiile hackerului român. FBI a declarat, la rândul lui, că nu există dovezi care să ateste că serverul ar fi fost piratat.

Între timp s-a descoperit că, pe vremea când era secretar de stat al SUA, Clinton a folosit exclusiv contul său personal de e-mail, cont care era conectat la un server privat din locuinţa sa din New York. Problema utilizării contului personal în cadrul Departamentul de Stat a devenit subiectul cercetărilor FBI şi a dat o lovitură puternică dată campaniei electorale a candidatului Partidului Democrat.

În luna iunie, un hacker cu pseudonimul de "Guccifer 2.0" a pretins online că a spart baza de date a Comitetului Naţional Democrat şi a Comisiei de Campanie a Congresului Democrat din SUA. Serviciul american de informaţii a declarat că, potrivit cercetărilor lor, "Guccifer 2.0" are legătură cu serviciile de informaţii din Rusia, sugerând astfel că acţiunile de piratare sunt sponsorizate de statul rus. Potrivit autorităţilor americane nu există nicio legătură între Marcel Lazăr şi "Guccifer 2.0".