Guccifer pus sub acuzare şi în Statele Unite, pentru accesarea conturilor familiei Bush

(photos.com)

Marcel Lehel Lazăr, alias hackerul Guccifer, condamnat la 7 ani de închisoare în România, a fost pus joi sub acuzare şi în SUA, de un juriu federal din Virginia, pentru că ar fi publicat, printre altele, fotografii din viaţa privată a familiei Bush.

Guccifer este acuzat de fraudă informatică, accesarea neautorizată a unor computere, hărţuire online şi furt de identitate cu circumstanţe agravante. Una dintre fotografiile obţinute şi publicate de român ca urmare a accesărilor neautorizate de computere şi conturi îl înfăţişa pe fostul preşedinte american George H. W. Bush în timpul internării la spital, informează Huffington Post, preluat de ziare.com

Românul, condamnat recent la închisoare pentru infracţiuni similare este acuzat de autorităţile americane că, de la sfârşitul anului 2012 până în ianuarie 2014, ar fi spart conturile de mail sau Facebook a numeroase oficialităţi, printre care fostul secretar de stat, Colin Powell, a cărui corespondenţă amoroasă cu europarlamentara PSD Corina Creţu a fost apoi făcută publică de român.

Lui Guccifer i-ar fi căzut victime şi membri ai familiilor Rockefeller, oficiali ai administraţiei Obama, trei membri ai Camerei Lorzilor din Marea Britanie, Laura Manning Johnson, fost analist CIA, George Roche, fost secretar al Forţelor Aeriene, şi preşedintele MetLife (companie de asigurări), precum şi vedete din showbiz, precum actorul american Steve Martin.

Reamintim că, în urmă cu o săptămână, după un proces fulger, Guciffer, care a reuşit să spargă contul de email al directorului SRI, George Maior, a primit o sentinţă de 4 ani de închisoare cu executare la Tribunalul Bucureşti. Deşi a fost condamnat la 4 ani de închisoare, hackerul ar urma să petreacă după gratii 7 ani, deoarece mai are de executat o pedeapsă de 3 ani de închisoare pentru fapte similare. Pe 8 februarie 2012, hackerul, supranumit şi "Micul fum" a primit o condamnare de trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, de la Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti.

Hackerul şi-a recunoscut faptele însă a negat că ar fi un pericol la adresa siguranţei naţionale, aşa cum a fost acuzat:

"Am recunoscut şi recunosc toate faptele de care sunt acuzat. Solicit judecarea cauzei pe baza probelor administrate pe parcursul urmăririi penale. Regret faptele săvârşite. (...) Pe parcursul acestui proces, procurorii DIICOT spuneau că aş fi pericol la siguranţa naţională. Aş spune că este vorba despre trei conturi de e-mail particulare care au fost preluate de mine fără să existe un prejudiciu material sau vătămare corporală. Probabil, toată lumea a avut într-o zi contul spart. Eu, personal, am avut cinci conturi sparte şi nu m-am dus la DIICOT. Faptele nu sunt nici pe departe atât de grave. Sunt trei conturi personale, nicidecum de serviciu" a declarat Guccifer, la tribunal.

Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne