Collin Powell o aruncă pe Clinton sub autobuz: "Hillary încearcă sa dea vina pe mine pentru scandalul emailurilor"

Scandalul adresei private de email care o urmareşte persistent pe Hillary Clinton, candidatul democrat la alegerile prezidentiale din SUA din această toamnă, a implicat un nou jucător: fostul secretar de stat Colin Powell o acuză pe Hillary că încearcă să dea vina pe el pentru întregul scandal.
Fostul secretar de stat american Colin Powell.
Fostul secretar de stat american Colin Powell. (Captură Foto)

Fostul secretar de stat, generalul Colin Powell, care l-a susţinut pe Barack Obama în 2008, a declarat că Hillary Clinton încearcă să îl învinuiască pentru faptul că ea a folosit o adresă privată de email şi un server privat nesecurizat, pentru a convinge diverse persoane să ofere contribuţii pentru Fundaţia Clinton şi pentru a transmite emailuri cu documente top secret, încălcând astfel legea Espionage Act.

Hillary Clinton a declarat de curând anchetatorilor federali că fostul secretar de Stat Colin Powell i-ar fi sugerat să folosească o adresă de email privată.

“Oamenii ei încearcă să dea vina pe mine”, a declarat Powell sâmbătă noaptea. Fostul Secretar şi Şef de Stat Major, acum în vârstă de 79 de ani, pentru revista People.

“Adevărul este că ea îşi folosea adresa privată de email cu un an înainte ca eu să îi fi trimis o notă în care să-i spun ce am făcut”, a adăugat Powell, care a mai precizat că el nu şi-a folosit niciodată adresa privată în scopuri guvernamentale.

Întrebat de ce ar crede că Hillary încearcă să dea vina pe el, Powell a declarat: “De ce credeţi? Nu mă deranjează. Sunt în regulă. Eu sunt liber”.

Conversaţia dintre cei doi a fost scoasă la iveală pentru prima dată în biografia lui Bill Clinton scrisă de jurnalistul Joe Conason – Man of the World: The Further Endeavors of Bill Clinton – în care scriitorul oferă detalii despre o petrecere organizată de Clinton şi la care au participat, Powell, Madeleine Albright, Henry Kissinger şi Condoleezza Rice.

“Spre sfârşitul serii, în timpul desertului, Albright a cerut tuturor foştilor secretari să dea un sfat următorului diplomat de rang înalt al ţării”, a scris Conason. “Powell i-a spus să îşi folosească propriul ei email, după cum a făcut el însuşi, exceptând comunicaţiile secrete, pe care le-a trimis şi le-a primit printr-un calculator al Departamentului de Stat. ... [Powell] a confirmat o decizie pe care ea [Hillary] o luase cu câteva luni înainte – aceea de a-şi păstra emailul privat şi a-l folosi pentru majoritatea mesajelor”.

Biroul lui Powell a trimis ulterior o declaraţie către NBC News, susţinând că “nu îşi aminteşte de conversaţia de la acea cină”. Totuşi, “el i-a scris fostului secretar Clinton o notă în care a descris cum şi-a folosit contul personal de email de pe AOL pentru mesajele care nu erau secrete şi cum acest lucru a îmbunătăţit mult comunicarea în interiorul Departamentului de Stat”.

Powell nu a folosit o adresă de email nesigură şi nici nu şi-a folosit adresa privată de email pentru a gestiona informaţiile secrete.

Cu toate acestea, emailul lui Colin Powell a avut şi el partea sa de faimă dubioasă. Hackerul român Guccifer a reuşit să spargă contul lui Powell de la AOL după care a publicat amănunte despre idila aparent plină d epasiune, dintre acesta şi europarlamentarul român Corina Creţu.

Dezvăluirile lui Guccifer despre iubirea lui Creţu pentru Powell au stârnit suspiciuni din cauza poziţiei generalului american, extrem de vulnerabilă. Cariera Corinei Creţu a început sub aripa celui mai pro-rus preşedinte al României, Ion Iliescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe