Hackerul Guccifer condamnat la 4 ani de închisoare

(photos.com)

Guccifer, hackerul care a spart contul de email al directorului SRI, George Maior şi pe cel al fostului secretar american de stat, Colin Powell, făcând publică corespondenţa acestuia cu europarlamentarul PSD Corina Creţu, a fost condamnat, vineri, la închisoare.

După un proces fulger, hackerul a primit o sentinţă de 4 ani de închisoare, cu executare. Deşi a fost condamnat la 4 ani de închisoare, hackerul va petrece după gratii 7 ani, deoarece mai are de executat o pedeapsă de 3 ani de închisoare pentru fapte similare. Pe 8 februarie 2012, hackerul, supranumit şi "Micul fum" a primit o condamnare de trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, de la Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti.

Sentinţa pronunţată de Tribunalul Bucureşti nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Guccifer, pe numele său real Marcel Lazăr Lehel, şi-a recunoscut faptele, a declarat că regretă ceea ce a făcut, însă a precizat ca şi lui i-au fost sparte conturile de e-mail, dar nu a făcut plângere la DIICOT din acest motiv:

"Am recunoscut şi recunosc toate faptele de care sunt acuzat. Solicit judecarea cauzei pe baza probelor administrate pe parcursul urmăririi penale. Regret faptele săvârşite. (...) Pe parcursul acestui proces, procurorii DIICOT spuneau că aş fi pericol la siguranţa naţională. Aş spune că este vorba despre trei conturi de e-mail particulare care au fost preluate de mine fără să existe un prejudiciu material sau vătămare corporală. Probabil, toată lumea a avut într-o zi contul spart. Eu, personal, am avut cinci conturi sparte şi nu m-am dus la DIICOT. Faptele nu sunt nici pe departe atât de grave. Sunt trei conturi personale, nicidecum de serviciu " a declarat Guccifer, citat de Realitatea.

Reamintim că Marcel Lazăr Lehel, alias Guccifer, alias Micul Fum, a fost acuzat de procurori că, în cursul anului 2013, a accesat în mod repetat şi fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail aparţinând unor persoane publice din România, cu scopul de a intra în posesia datelor confidenţiale aflate în poşta electronică. Mai mult, Guccifer a schimbat parolele de autentificare, restricţionând astfel accesul utilizatorilor de drept la datele informatice aflate în poşta electronică şi a făcut publice parte din informaţiile la care a avut acces neautorizat.

Lui Guccifer i-au căzut victime numeroase personalităţi din România şi SUA. Hackerul a accesat corespondenţa electronică, liste de contacte, înregistrări telefonice, fotografii personale şi mai multe documente financiare confidenţiale, inclusiv cărţi de credit, informaţii bancare şi documente privind investiţii, scria Thesmokinggun.com.

În ultimii ani, hackerul ar fi accesat fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail şi conturile aferente platformei de socializare Facebook, aparţinând lui Dragoş Moştenescu, Corina Caragea, Laura Cosoi, Roxana Ivănesci, Rona Hartner, Iliviu Lesu, Daniela Aciu, Irina Reisler Căpitanu, Violeta Babliuc, Monica Barbu, Lenuţa Aciu, Simona Rădulescu, Denisa Barboni, Bianca Drăguşanu, Cristian Pulhac, Ada Milea, Organizaţia de Tineret a PDL.

La începutul acestui an, Guccifer a spart şi contul de Yahoo al directorului SRI George Maior. La aproximativ două săptămâni de la spargerea contului lui Maior, Guccifer a fost prins şi arestat preventiv, pe 18 martie fiind trimis în judecată.

Pe 26 mai, judecătorii Tribunalului Bucureşti au luat în discuţie dosarul lui Marcel Lazăr Lehel. La tribunal au fost prezenţi, conform Realitatea, şi avocatul europarlamentarului Corina Creţu, a cărei corespondenţă amoroasă cu Powell a fost făcută publică de hacker, precum şi un consilier al directorului SRI, Creţu şi Maior fiind părţi civile în proces.

Avocatul Corinei Creţu a solicitat ca hackerului să îi fie confiscate cele două laptopuri pe care le are şi telefonul mobil şi a cerut ca lui Marcel Lazăr Lehel să i se interzică să mai acceseze date informatice pe o perioadă de cinci ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne