Genocidul din Tibet: Spania emite un mandat de arestare pentru fostul preşedinte al Chinei Jiang Zemin

Jiang Zemin
Jiang Zemin (Minoru Iwasaki-Pool / Getty Images)

Acuzaţiile: genocid, tortură şi crime împotriva umanităţii. Ancheta a început în 2006 după denunţul făcut de Comitetul de sprijin pentru Tibet, de Fundaţia Casa Tibet şi Asociaţia constituită de Thunten Wngchen Sherpa, un cetăţean spaniol de origine tibetană: toţi sunt parte civilă în proces.

Magistratura spaniolă a emis astăzi un ordin internaţional de arestare fără eliberare condiţionată, împotriva fostului preşedinte chinez Jiang Zemin, a fostului premier Li Peng şi altor trei foşti lideri ai Partidului Comunist Chinez. Acuzaţiile sunt: genocid, tortură şi crime împotriva umanităţii în Tibet, relatează luni, 10 februarie, Rai News.

Măsura a fost anunţată în luna noiembrie de către Audiencia Nacional din Madrid, instanţa de judecată cu experienţă în lupta împotriva terorismului şi a infracţiunilor comise împotriva cetăţenilor spanioli în străinătate.

Iniţiativa, care se bazează pe principiul justiţiei universale, a început în 2006, după plângerea depusă de către Comitetul de sprijin pentru Tibet, de Fundaţia Casa Tibet şi Asociaţia constituită de Thunten Wngchen Sherpa, un cetăţean spaniol de origine tibetană. Din moment ce există un spaniol în rândul reclamanţilor, Audiencia Nacional s-a declarat competentă să se ocupe de caz, chiar dacă se confruntă cu imposibilitatea ca respectivele crime împotriva umanităţii să fie investigate de către instanţele judecătoreşti din China sau de Curtea Penală Internaţională.

Ordinul de arestare poate să rămână, totuşi, literă moartă în cazul în care, această săptămână, Congresul spaniol al Deputaţilor va aproba reforma jurisdicţiei universale, propusă de Partidul Popular al prim-ministrului Mariano Rajoy. Reforma este menită să blocheze mai multe anchete internaţionale deschise de sistemului judiciar spaniol şi eliminării repercusiunilor politice şi diplomatice ale acestora.

Istoria ocupaţiei chineze în Tibet este plină de crime. Rezultatul "eliberării" Tibetului au fost aproximativ două mii de mânâstiri distruse şi 1,5 milioane de tibetani omorâţi.

Precedentul: arestarea lui Pinochet

În 1998, fostul dictator chilian Augusto Pinochet a fost arestat la Londra, ca urmare a unei acţiuni introduse de spanioli şi acceptată de judecătorul Baltasar Garzon. Acesta a emis un mandat internaţional de arestare împotriva lui Pinochet pentru crime împotriva umanităţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe