Pentru o zi, Internetul chinez afişează informaţii despre persecuţie

Li Dongsheng, Director al Biroului 610 pentru persecuţia Falun Gong, este investigat, potrivit anunţului oficial făcut de Partidul Comunist Chinez pe 20 Dec. Baidu, cel mai mare motor de căutare chinez, a ridicat cenzura informaţiilor despre persecuţia Falun Gong pentru o zi, pe 22 Dec.
Li Dongsheng, Director al Biroului 610 pentru persecuţia Falun Gong, este investigat, potrivit anunţului oficial făcut de Partidul Comunist Chinez pe 20 Dec. Baidu, cel mai mare motor de căutare chinez, a ridicat cenzura informaţiilor despre persecuţia Falun Gong pentru o zi, pe 22 Dec. (Epoch Times)

Pe 22 decembrie, conducerea regimului din China a lansat un mesaj prin care arată că nu doreşte să îşi asume răspunderea pentru crimele implicate în persecutarea practicii spirituale Falun Gong, potrivit comentatorilor politici.

Comunicarea mesajului s-a realizat prin permiterea unei fisuri extrem de precise în Marele Firewall al Chinei, de regulă impenetrabil.

Ştirile pe tema persecuţiei asupra Falun Gong, aflate sub strictă cenzură pe Internetul chinezesc, au fost făcute brusc vizibile în căutările online ale numelui: „Li Dongsheng”.

Până acum câteva zile, Li Dongsheng a condus Biroul 610, o organizaţie extralegală a Partidului Comunist Chinez (PCC), formată pentru a-i extermina pe practicanţii Falun Gong.

Jiang Zemin, pe atunci lider suprem al PCC, crease Biroul 610 la data de 10 iunie 1999, precedând cu mai puţin de o lună lansarea campaniei împotriva Falun Gong.

Jiang s-a temut atât de popularitatea dobândită de Falun Gong, cunoscut şi sub numele de Falun Dafa, cât şi de faptul că poporul chinez ar găsi învăţăturile morale tradiţionale ale Falun Gong mai atrăgătoare decât ideologia atee a PCC.

Li s-a aflat încă de la început în serviciul lui Jiang, fiind numit director-adjunct al Biroului 610, la conducerea departamentului de propagandă.

Potrivit unui anunţ de lungimea unei propoziţii, emis la 20 decembrie pe pagina web a corpului disciplinar al Partidului, Li este anchetat pe baza unor nenumite „încălcări grave ale legii”.

Li este trimis la interogatoriul special privind abuzurile, pe care PCC şi-l rezervă propriilor membri, numit „shuanggui”. Într-un amplasament necunoscut publicului, pe Li Dongsheng îl aşteaptă privarea de somn şi tortură.

Recoltarea de organe

Pe 22 decembrie, un reporter Epoch Times a căutat pe Baidu, principalul motor de căutare online din China, cuvintele-cheie „Li Dongsheng, recoltare de organe”. Primul rezultat de pe listă a fost un articol intitulat „Lista importantă cu numele celor implicaţi în lovitura de stat organizată de Zhou Yongkang”, o relatare din 10 decembrie aparţinând versiunii chinezeşti a ziarului The Epoch Times.

Zhou Yongkang, fostul tiran al securităţii interne chineze, alături de Bo Xilai, un demnitar celebru aflat acum în arest, şi de alte persoane, puseseră la cale o lovitură de stat pentru a prelua puterea.

Cel de-al doilea rezultat al căutării online a arătat un raport întocmit de canalul de televiziune New Tang Dynasty (NTD) care descrie cum „Milioane de oameni din toată lumea solicită PCC să stopeze recoltarea forţată de organe”.

Conform cercetătorilor independenţi, regimul din China a început să preleveze cu forţa organele practicanţilor Falun Gong, pentru transplanturi. Oficialii Biroului 610 au fost implicaţi în strângerea practicanţilor în vederea extragerii organelor lor. Se consideră că zeci de mii de oameni au fost omorâţi în felul acesta.

Hong Wei, un comentator politic independent, a declarat pentru postul de radio Sound of Hope (SOH): „Această [lista cu rezultatele căutării online a cuvintelor «Li Dongsheng, recoltare de organe»] ne arată că autorităţile actuale înţeleg că atrocitatea recoltării de organe este atât de mare încât trebuie judecată de către societatea internaţională. Ei vor ca cetăţenii chinezi să ştie că presiunea internaţională a fost creată din cauza lui Zhou Yongkang, Jiang Zemin, Luo Gan [fostul lider al Biroului 610] ş.a.m.d.”

Autoincendierea

Reporterul Epoch Times a căutat pe Internetul chinez şi cuvintele: „Li Dongsheng, alarmă falsă.”

Se consideră că Li Dongsheng, în calitate de director-adjunct al Biroului 610, a ajutat la punerea în scenă a incidentului din Piaţa Tiananmen din ianuarie 2001, în care cinci presupuşi practicanţi Falun Gong s-ar fi autoincendiat. Televiziunea Centrală Chineză (CCTV) a început imediat să ruleze o înregistrare video propagandistică cu presupusele persoane cuprinse de flăcări.

Incidentul a avut un răsunet profund în rândul chinezilor şi oamenilor din jurul lumii. Lumea a devenit neîncrezătoare în privinţa Falun Gong şi, chiar până astăzi, acea înregistrare încă mai afectează atitudinea oamenilor faţă de Falun Gong.

Un documentar intitulat False Fire (http://www.falsefire.com, n.trad.), împreună cu o serie de articole redactate de mai multe entităţi mass-media internaţionale au demascat înregistrarea CCTV.

Primul rezultat obţinut în urma căutării online a fost un articol care explica modul în care CCTV regizase autoincendierile, cu titlul „Adevărul despre Filmul Autoincendierii din Tiananmen”.

Următoarele rezultate de pe prima pagină au constat în relatările postului NTD care au dezvăluit faptul că Li Dongsheng se aflase în spatele regizării incidentului cu autoincendierile din ianuarie 2001, în scopul defăimării Falun Gong.

Această informaţie nu mai fusese niciodată lăsată să apară pe Internetul Chinei în trecut.

Un mesaj de la nivel înalt

Zhang Sutian, un comentator politic independent, a declarat că, prin publicarea surprinzătoarelor rezultate ale căutării pe Baidu, actuala conducere a Partidului doreşte ca poporul chinez să ştie că a adoptat o poziţie diferită privind persecuţia Falun Gong.

„Este cert că a fost un ordin de la nivel înalt. Scopul acestei scurgeri de informaţii este de a le permite chinezilor să cunoască informaţiile interne referitoare la persecuţia Falun Gong” a precizat Zhang Sutian într-un interviu acordat SOH.

„Toate conţinuturile disponibile acum pe Baidu sunt despre crimele şi persecuţia îndurate de Falun Gong, informaţiile pe care PCC a căutat cel mai mult să le ascundă în trecut” a continuat Zhang. „Asta înseamnă că există oameni în PCC care nu vor să fie traşi la răspundere pentru crimele comise de Jiang Zemin.”

Zhang a menţionat că dezvăluirea informaţiilor prin Baidu a ajutat şi la aşezarea unei baze pentru viitoare acţiuni îndreptate şi contra altor demnitari.

O serie de oficiali de nivel înalt care au jucat roluri importante în asuprirea Falun Gong au fost deja arestaţi unul după celălalt, a adăugat Zhang, ceea ce ne arată că persecuţia devine tot mai greu de susţinut.