Gabriel Oprea le-a făcut figura "penalilor". Kovesi primeşte 50 de procurori în plus

După îndelungi insistenţe, dorinţa şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost în final îndeplinită - nu mai puţin de 50 de noi procurori DNA se vor alătura micuţei, dar eficientei, sale armate de magistraţi care a băgat spaima în politicienii corupţi din întreaga ţara. Cel care a făcut acest lucru posibil, din pix, a fost înlocuitorul temporar al premierului Victor Ponta - Gabriel Oprea.
Gabriel Oprea (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
03.07.2015

După lungi insistenţe, dorinţa şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost în final îndeplinită - nu mai puţin de 50 de noi procurori DNA se vor alătura micuţei, dar eficientei, sale armate de magistraţi care a băgat spaima în politicienii corupţi din întreaga ţara. Cel care a făcut acest lucru posibil este înlocuitorul temporar al premierului Victor Ponta - Gabriel Oprea.

Premierul interimar a semnat o Hotărâre de Guvern prin care DNA primeşte 50 de procurori în plus, hotărâre ce a fost deja publicată în Monitorul Oficial, potrivit bn24.ro.

"Numărul maxim de posturi de procurori şi personal auxiliar de specialitate (...) al DNA se suplimentează cu 50 de posturi de procuror şi 10 posturi de personal auxiliar de specialitate", se precizează în hotărârea emisă de Guvern pe 30 iunie.

Actul normativ a fost semnat de premierul interimar Gabriel Oprea şi contrasemnat de ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi de ministrul Muncii, Rovana Plumb.

Laura Codruţa Kovesi a solicitat în repetate rânduri alocarea unui număr mai mare de procurori, pentru că oamenii ei pur si simplu nu mai fac faţă volumului mare de dosare, însă apelul ei rămăsese, până acum, fără răspuns.

Kovesi se plângea că procurorii DNA nu mai fac faţă

"Acum avem procurori care au 120 de dosare în lucru. Foarte multe dintre dosarele soluţionate în 2013-2014 le-am găsit în DNA. Sesizările erau venite de la SRI în anii anteriori şi nu s-a lucrat în ele, eu sunt convinsă că din cauze obiective. Şi acum este foarte greu să-ţi prioritizezi activitatea şi o să mai fie dosare vechi. Avem 7.000 de dosare în care lucrează 86 de procurori. (...)

Cei care ne critică că avem dosare vechi ar putea să facă o majorare a schemei de personal, să primim 50 de procurori şi să mai redistribuim din dosare. Vă dau un exemplu, procurorul care are dosarul Microsoft-EADS mai are 100 de dosare în fişet. Şi noi nu avem în DNA dosare din acelea simpluţe care pot fi finalizate în două zile. Efectiv resursele noastre umane sunt insuficiente pentru a putea rezolva aceste dosare.

Anul trecut a fost cel mai mare număr de dosare soluţionate vreodată de procurorii DNA, 4.500. Cu toate acestea, începutul de an ne-a prins cu 4.000 de dosare pe stoc. Deci noi, dacă un an de zile n-am înregistra dosare, am putea să terminăm stocul. Dar nu se poate, pentru că la noi în fiecare zi vin plângeri, vin denunţuri. Avem cu 500 de dosare mai mult decât anul trecut.

Se poate ajunge într-un blocaj şi acest lucru l-am spus la prezentarea raportului de activitate. A fost prezent ministrul Justiţiei, a fost prezent premierul, preşedintele. Mie îmi place că suntem criticaţi că avem dosare vechi, dar dacă într-adevăr susţii lupta anticorupţie, oferă resurse. E uşor să vii să spui că DNA face acum dosar din 2012, dar cu ce ai ajutat DNA-ul, ce i-ai oferit?", declara, în luna iunie, Laura Codruţa Kovesi, interviu acordat publicaţiei Adevărul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor