"Cum e cu Grecia" - o poveste despre un copil râzgâiat, dar binecuvântat de Zei

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu (reportervirtual.ro)

Analistul politic Sebastian Lăzăroiu aseamănă Grecia cu un copilul zbanghiu, cam prost crescut şi cam nedus la şcoală, dar binecuvântat la naştere de zei, de care trebuie să avem cu toţii grijă să nu se prăbuşească.

"Cum e cu Grecia? Dacă te uiţi în istorie, Grecia e copilul râzgâiat al marilor puteri. Dumnezeu le-a dat arabilor petrol, iar grecilor o poziţie strategică la Mediterană de invidiat (militar în primul rând, dar şi turistic). Aşa se face că arabii trăiesc din ce ţâşneşte din pământ, iar grecii, de vreo două secole, din default-uri (sunt deja la al şaselea).

Nu din turism şi pescărie au trăit. Din default-uri, asta e clar. Au împrumutat şi pe urmă s-au declarat falimentari. Lumea a închis ochii şi iarăşi i-a împrumutat şi ei iarăşi au dat cu barca-n mal. Şi tot aşa. De ce i-au împrumutat? I-a dat tata ca să nu fugă copilul la mama. Şi invers", a afirmat Sebastian Lăzăroiu.

Ca orice copil râzgâiat, Grecia n-a avut, potrivit fostului consilier prezidenţial, şansa să se dezvolte ca stat şi prea puţin ca naţiune, aşa se face că are instituţii slabe şi un popor vesel şi uşor copilăros.

"Cum în viaţă nimeni nu dă vina pe copil, firesc, ci pe părinţi şi în cazul asta principalii vinovaţi sunt cei care i-au cocoloşit pe greci. Când părinţii devin severi cu copilul râzgâiat, ajuns deja la maturitate, lumea din jur tinde să se împartă în două: unii ţin partea odraslei, alţii ţin partea părinţilor. Ceea ce nu rezolva problema niciunei părţi. (...)

E cam greu la maturitate să mai baţi copilul. Prin secolul XIX creditorii le-au blocat porturile vreo 3 ani. Dacă nici aia n-a fost o palmă zdravănă... Aici nu e problema de stânga şi dreapta. Ca şi înainte de Tsipras erau un fel de peronişti, tot populişti. Prinde. Popor imatur cu instituţii slabe, dar binecuvântat din Olimp", a continuat Lăzăroiu.

În acest context, analistul este de părere că va trebui să ne obişnuim că, mai la sud, Europa are "un infant cam zbanghiu, cam prost crescut, cam nedus la şcoală, dar, întrucât zeii l-au binecuvântat la naştere, trebuie să avem toţi grijă de el. Nu de alta, dar dacă îl lăsăm să se prăbuşească, mânia zeilor ne va lovi (zilele astea prin Rusia, de exemplu)".

"Cum-necum, o să scape Grecia şi de acest al şaselea faliment, iar copiii copiilor noştri îi vor revedea pe copiii copiilor greci la al şaptelea. Când vor trebui iar salvaţi, ca să nu încapă pe mâna Chinei", a mai adăugat Lăzăroiu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne