Băsescu: Conflictul de interese în cazul Ponta, o exagerare. Mă îngrijorează uşurinţa cu care poţi să faci să cadă un guvern

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Acuzaţia de conflict de interese care îl vizează pe premierul Victor Ponta este o exagerare, este forţată, a afirmat vineri, la Gândul Live, fostul preşedinte Traian Băsescu, care s-a declarat îngrijorat de "uşurinţa cu care poţi să faci să cadă un guvern".

"Nu sunt de acord cu abordarea procurorilor referitor la conflictul de interese. Să vii să spui că în baza acelor afaceri a fost numit ministru dl Şova de către Victor Ponta ca răsplată pentru afacerile din 2007 - 2008 să creezi conflictul de interese mi se pare o exagerare. În dosarul acesta, cel puţin în diagnosticul penal pus de conflict de interese îl văd nevinovat. Nu mi se pare că se poate forţa atât de mult definiţia conflictului de interese încât să ceri ridicarea imunitătii unui premier", a declarat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte a precizat că, în opinia sa, această acuzaţie de conflict de interese este "foarte forţată" şi "nu va rezista în faţa unei instanţe".

"Cred că orice şef de partid poate fi acuzat de conflict de interese. Cu mulţi colegi din PD am fost la un şpriţ, au plătit ei. Oi fi plătit şi eu, dar ei au plătit, a fost şi rândul lor", a continuat Traian Băsescu.

Mai mult, fostul şef de stat s-a declarat îngrijorat de "uşurinţa cu care poţi să faci să cadă un guvern".

"Pe mine mă îngrijorează puţin uşurinţa cu care poţi să faci să cadă un guvern. Forţezi puţin un conflict de interese şi faci clasa politică să ceară demisia. Greutatea s-a pus că nu a încuviinţat Parlamentul ridicarea imunităţii pe conflictul de interese. Dacă aş fi fost prim-ministru la momentul în care s-a formulat această acuzaţie, mi-aş fi dat demisia.

Cred că a greşit aici, pentru cariera lui, pentru partid şi pentru credibilitatea Guvernului. A plecat în Turcia pentru a evita o aducere cu mandat la DNA. Cred că Victor Ponta va pierde Guvernul, iar dacă va avea dosare consistente nu cred că acesta va fi, cu conflictul de interese. Ar putea fi KazMunaiGaz, privatizarea CFR Marfă, dar nu conflictul de interese", a mai declarat Traian Băsescu.

Amintim că premierul Victor Ponta a fost pus sub acuzare pentru patru infracţiuni distincte în dosarul Şova, trei săvârşite în calitate de avocat (fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani) şi una în calitate de şef al Executivului (conflict de interese).

Dacă pentru primele trei s-a declanşat deja urmărirea penală, pentru infracţiunea săvârşită în calitate de premier era necesară aprobarea Camerei Deputaţilor, care însă, pe 9 iunie, a refuzat ridicarea imunităţii premierului Ponta.

Conflictul de interese este definit în Codul Penal ca fiind "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru (...) o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură".

Procurorii DNA au arătat că Victor Ponta l-a numit de trei ori ministru pe Dan Şova în Cabinetul său deşi a beneficiat, între 2007 şi 2008, de foloase materiale din partea acestuia, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) şi dreptul de folosinţa gratuită a unui autoturism.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.