Foxconn îşi abuzează din nou muncitorii

Logoul firmei Foxconn International Holdings Ltd, Shenzhen, China.
Logoul firmei Foxconn International Holdings Ltd, Shenzhen, China. (Daniel Berehulak / Getty Images)
Mioara Stoica
12.10.2013

Gigantul Foxconn, care produce iPhone şi PlayStation, admite, chiar şi parţial, o încălcare a drepturilor lucrătorilor: studenţii sunt forţaţi la "stagiu", cu ture de noapte, sub ameninţarea de a nu obţine o diplomă.

Foxconn a mai ajuns în lumina reflectoarelor în trecut, pentru rata mare a sinuciderilor în rândul angajaţilor şi pentru că a angajat minori.

De ani de zile presa vorbeşte, s-au făcut reportaje, au fost date ştiri confuze despre mici revolte şi tulburări interne care cereau drepturi de bază pentru muncitori.

Hon Hai Precision Industry, grupul care deţine Foxconn, a recunoscut că unii elevi angajaţi ca stagiari într-o uzină de producţie în nord-estul Chinei, au lucrat în ture de noapte şi peste programul de lucru permis. Anul trecut, în aceeaşi fabrică erau angajaţi muncitori de vârstă minoră.

În acest ultim caz, este vorba despre studenţii în inginerie din Innstitutul de Tehnologie din Xi'an, care au fost şantajaţi: nu pot absolvi şcoala dacă refuză să participe la programele de "ucenicie" de la Foxconn. Conform rapoartelor Beijing Times, studenţii au fost forţaţi să producă subansamble pentru PlayStation.

Potrivit celor declarate de Foxconn, participarea elevilor la programul de ucenicie este "voluntară", iar stagiarii sunt liberi să plece în orice moment. Ei nu au voie să ia parte la ore suplimentare sau ture de noapte. " În cazul acuzaţiilor recente referitoare la programul Internship în campusul nostru din Yantai, am efectuat o anchetă internă şi am stabilit că au existat câteva cazuri în care au fost încălcate politicile noastre pentru orele suplimentare şi schimbul de noapte", a spus Foxconn , care a asigurat că a luat "măsuri imediate".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor