Conflicte enorme au izbucnit la fabrica Foxconn din China

Fotografii încărcate pe situl de microblogging Sina Weibo, înfăţişând incidente masive la uzina Foxconn's Taiyuan, 23 şi 24 septembrie 2012 (Weibo.com)
Jack Phillips
25.09.2012

Un scandal masiv la o fabrică Foxconn din nordul Chinei, care produce o parte dintre componentele pentru Apple iphone 5, a determinat desfăşurarea peste noapte a 5.000 de poliţişti şi a forţat compania să oprească producţia, a fost raportat de mass-media condusă de stat.

Patruzeci de persoane au fost rănite în încăierare, care implică aproximativ 2.000 de muncitori din oraşul Taiyuan, inclusiv trei care sunt în stare gravă.

Duminică, în jurul orei 23:00 a izbucnit o ceartă în zona dormitoarelor Foxconn, atrăgând peste 10.000 de persoane la evenimentele ce aveau loc înainte ca haosul să fi izbucnit, a raportat media de stat. Incidentul a fost în cele din urmă înăbuşit luni la ora 09:00.

Fotografiile încărcate pe diferite reţele sociale, inclusiv portalul web Sina şi Baidu, arătau geamuri sparte şi vehicule răsturnate.

Foxconn a confirmat agenţiei de ştiri Reuters că a închis luni fabrica, în urma incidentului.

"Fabrica este închisă astăzi pentru anchetă", a fost citat purtătorul de cuvânt al Foxconn, Louis Woo.

Într-o declaraţie, Foxconn a declarat că cearta a început fiind implicaţi mai mulţi angajaţi care aveau dispute între ei, dar comentariile postate pe reţelele sociale sugerează că agenţii de pază ar fi instigat evenimentul.

Un utilizator al site-ului de microblogging Sina Weibo a spus că circa patru - cinci paznici au bătut un muncitor aproape mortal. Un alt utilizator a citat un prieten, care a relatat că poliţiştii au bătut doi muncitori din provincia Henan, după ce aceştia nu au reuşit să le arate cărţile de identitate. Ca răspuns la acest gest, alţi muncitori au dat foc la lenjeria de pat şi a aruncat-o afară pe fereastră, potrivit agenţiei de ştiri.

Un angajat care locuieşte în unul din căminele Foxconn a declarat pentru The Epoch Times că incidentul a început după ce aproximativ 2.000 de angajaţi au terminat schimbul şi "s-au grăbit spre gărzile de securitate, începând să le lovească" ca răspuns laa tratamentul violent aplicat anterior colegilor lor.

Un alt angajat, care s-a prezentat drept doamna Wang, a relatat că mulţi dintre angajaţi erau din provinciile Henan şi Shandong şi cereau o explicaţie din partea agenţilor de pază în legătură cu bătăile.

Când gardienii au încercat să disperseze mulţimea, angajaţii au contraatacat, atrăgând şi mai mulţi muncitori la faţa locului, care fie s-au alăturat luptei, fie au urmărit cearta zgomotoasă, a adăugat Wang.

Foxconn, un producător de componente din Taiwan, a fost în ultimii ani ţinta multor critici privind condiţiile precare de muncă din fabricile sale, care au declanşat sinucideri în trecut. La începutul acestui an, a izbucnit o luptă la o fabrică Foxconn din Chengdu, implicând sute de muncitori.

La începutul acestei luni, un reporter de la Shanghai Evening Post a declarat că a lucrat sub acoperire la fabrica Taiyuan Foxconn, care aparent este locul de producţie al componentelor pentru iphone 5. Reporterul a descris condiţiile relativ dure de muncă, inclusiv faptul că autorităţile de supraveghere ţipau mereu la angajaţi în timpul liniilor de producţie, forţându-i să lucreze ore suplimentare.

"Întregul dormitor mirosea infernal când am intrat înăuntru. Mirosul era un amestec de gunoi lăsat peste noapte şi sudoare murdară şi spumă", a spus reporterul, potrivit Micgadget, care a tradus relatarea sa.

"În faţa fiecărei camere erau mormane de gunoi. Când am deschis garderoba mea, o mulţime de gândaci au ieşit afară. Lenjeria de pat distribuită fiecărui nou lucrător este plină de [mizerie] şi cenuşă."

Un angajat de la uzina Taiyuan a declarat pentru Reuters că fabrica este una din multele care produc componente pentru iphone 5.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor