Furnizorul Samsung din China angajează copii şi loveşte muncitorii, susţine un grup

Telefon Samsung (Sean Gallup / Getty Images)
Jack Phillips
09.08.2012

Un furnizor chinez al gigantului coreean de electronice Samsung foloseşte copii pentru a-şi fabrica produsele, loveşte lucrătorii şi îi pedepseşte pe cei care fac greşeli, forţându-i să stea în picioare toată ziua sau să scrie rapoarte de "auto-critică", afirmă un grup pentru drepturile muncii.

HEG Electronics, compania care asamblează dispozitive, cum ar fi DVD playere şi telefoane Samsung, foloseşte copii sub vârsta de 16 ani în fabrica sa din Huizhou, în timp ce îi forţează pe angajaţi să lucreze multe ore în condiţii dure, susţine China Labor Watch cu sediul în New York.

"Investigatorii noştri au lucrat în fabrică în timpul lunilor iunie şi iulie şi au identificat şapte copii care munceau acolo – toţi sub vârsta de 16 ani – în departamentul în care lucrau anchetatorii", a declarat grupul într-un raport emis marţi.

Grupul a afirmat că numărul mare de copii care lucrau în apropierea anchetatorilor "sugerează faptul că munca prestată de copii este o practică obişnuită în fabrică", iar în prezent nu se cunoaşte numărul total al copiilor care lucrează acolo. Cu toate acestea, se estimează că ar fi între 50 şi 100.

"Compania a încălcat în mod clar legile chineze privind forţa de muncă", a subliniat raportul.

Muncitorii copii sunt supuşi şi ei condiţiilor din fabrică, pe care raportul le-a descris ca fiind dure, şi sunt plătiţi doar cu 70 la sută din ceea ce primeau colegii lor adulţi. Muncitorii copii erau obligaţi de multe ori să finalizeze sarcini periculoase şi, în unele cazuri, se răneau.

Raportul se bazează pe informaţiile anchetatorilor care au lucrat sub acoperire la fabrica HEG, unde angajaţii lucrează între 11 şi 13 ore pe zi, şase zile pe săptămână. Fiecare angajat primeşte o pauză la prânz de doar 40 de minute, o pauză la cină de 30 de minute, sau o pauză asemănătoare, în funcţie de schimb.

"Muncitorii au raportat că pauza de masă este prea scurtă şi că o singură masă nu este suficientă, ţinând cont de schimburile lungi. Se simt mereu foarte înfometaţi în timp ce lucrează", se arată în raport.

Fabrica susţine că are un "program de lucru de cinci zile pe săptămână" şi o "zi de lucru de opt ore", dar grupul de monitorizare a spus că asta este departe de realitate. Concediul de orice fel nu este permis, iar uneori muncitorii sunt obligaţi să lucreze în timp ce sunt bolnavi şi nu îşi pot lua liber.

Potrivit raportului, muncitorii sunt amendaţi pentru defectele găsite în produsele fabricate, iar managerii au agresat fizic lucrătorii şi i-au forţat să stea în picioare toată ziua sau să "scrie auto-critici", ca formă de pedeapsă. De fiecare dată când un lucrător raportează un defect, primeşte o amendă de 31,70 dolari.

Salariile muncitorilor sunt, în esenţă, deturnate de societate prin regulile sale stricte, susţine raportul. De exemplu, în luna mai 2010, stagiarii erau plătiţi cu mult sub salariul minim legal din China, compania oferindu-le un salariu de 119,40 dolari pe lună, în timp ce salariul minim era de 148,40 dolari pe lună.

"Orice neglijenţă, cum ar fi mişcările încete, greşelile sau finalizarea cu întârziere a ordinelor şefilor de echipă, atrăgea ţipetele şefilor de echipă în orice moment", a declarat grupul de monitorizare.

Managementul din cadrul HEG dădea impresia "că ei au a trecut prin acelaşi proces înainte de a ajunge în poziţiile lor curente şi că atunci când se fac greşeli, este normal să se accepte pedeapsa", a adăugat acesta.

Samsung a negat într-o declaraţie că în fabrica HEG ar fi predominante practici precare de muncă.

"Samsung Electronics a realizat în acest an două inspecţii separate la faţa locului, privind condiţiile de muncă de la HEG, dar nu a găsit nereguli cu aceste ocazii", susţine o declaraţie obţinută de site-ul de ştiri tehnologice ZDNet. "Având în vedere raportul, vom efectua o nouă inspecţie cât mai devreme posibil, pentru a ne asigura că inspecţiile noastre anterioare s-au bazat pe informaţii complete şi pentru a lua măsuri adecvate pentru corectarea eventualelor probleme care pot ieşi la suprafaţă."

China Labor Watch a investigat anterior Foxconn, producătorul de ipad-uri şi iphone-uri Apple, dezvăluind că are condiţii deplorabile de lucru, ce au determinat mai mulţi lucrători să se sinucidă. Apple a fost nevoit să aducă Fair Labor Association pentru a investiga practicile Foxconn legate de forţa de muncă, constatând că au existat probleme cu condiţiile de muncă, incluzand salarii mici şi ore de muncă suplimentare forţate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor