Lagarul de tortura dintr-o mina de diamante din Zimbabwe expus

Copil african. (Roberto Schmidt / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
10.08.2011

Un lagar de tortura din Zimbabwe asociat cu o mina de diamante a fost descoperit si aratat intr-o emisiune documentar difuzata luni la BBC.

Documentarul, "Panorama", a raportat ca armata din Zimbabwe supravegheaza tabara ilegala, situata la minele de diamante Marange, si tortureaza prizonierii si civilii, care trebuie sa depuna munca fortata.

"La locul de tortura minerii, uneori, nu pot sa mearga din cauza batailor," a declarat pentru agentia de stiri o victima anonima ce a fost eliberata din lagar.

Prizonierul a spus ca politistii ii bat de trei ori pe zi, folosind 40 de lovituri la o tura.

Cainii sunt lasati liberi ca sa muste prizonierii. Femeile incarcerate sunt in mod regulat agresate sexual si violate, a spus documentarul.

"Chiar daca cineva moare acolo, soldatii nu dezvaluie acest lucru pentru ca nu doresc sa se stie," a declarat un ofiter din armata Zimbabwe, care a ales sa ramana anonim, pentru BBC.

Un martor a descris modul in care a fost inchis pana in 2008, la mina, si cum a fost capturat din nou, doi ani mai tarziu.

"Nimic nu s-a schimbat intre 2008 si 2010. ... O multime de oameni sunt in continuare batuti sau muscati de caini", a spus el.

Luni, ministrul britanic pentru Africa, Henry Bellingham, a declarat ca Marea Britanie primeste diamante legitime care indeplinesc standardele aprobate la nivel international ale Procesului Kimberly.

"Noi condamnam cu desavirsire toate executiile extrajudiciare si facem apel la autoritatile din Zimbabwe sa investigheze in mod transparent evenimentele ingrozitoare din 2008 si afirmatiile deranjante", a spus el intr-o declaratie, facand referire la documentarul BBC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor