Fostul ministru al Sănătăţii din RM riscă până la 10 ani de închisoare

Urmărirea penală în dosarul licitaţiilor trucate din sectorul medical înfăptuită de Procuratura anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie au luat sfârşit. Învinuiţii riscă ani grei de închisoare, bunurile fiindu-le deja sechestrate.
Andrei Usatîi, fostul ministru a Sănătăţii
Andrei Usatîi, fostul ministru a Sănătăţii (facebook.com / andrei.usatii)
Maria Maevschi
16.11.2015

Dosarul penal, ajuns în instanţa de judecată a fost deschis pe numele a 30 de persoane, printre care şi fostul ministru a Sănătăţii, Andrei Usatîi. Pe lângă acesta se mai numără şi câţiva şefi ai unor instituţii medicale de nivel republican şi local, şefi de direcţii şi vice-directori din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi a Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP), persoane cu funcţii de răspundere în domeniul ocrotirii sănătăţii, dar şi un cunoscut om de afaceri, anunţă Realitatea.md.

Fiind acuzaţi de comiterea şi complicitate la comiterea infracţiunilor de depăşire a atribuţiilor de serviciu, neglijenţă, corupere activă, escrocherie, eschivare de la plata taxelor vamale şi fals în declaraţii, inculpaţii riscă amenzi şi până la zece ani de închisoare dacă vor fi găsiţi vinovaţi.

Procuratura Generală a venit cu probe obţinute pe parcursul urmăririi penale, demonstrând că multe licitaţii privind achiziţionarea echipamentelor şi consumabilelor medicale au fost aranjate, fapt care a cauzat prejudicii deosebit de mari statului. Potrivit sursei citate, în cadrul anchetei s-a stabilit că trucarea a avut loc prin includerea intenţionată în caietele de sarcini a parametrilor tehnici ai utilajului care urma să fie cumpărat de instituţiile medicale - identici cu toate caracteristicile tehnice ale echipamentului medical comercializat pe teritoriul ţării, în exclusivitate de companiile gestionate de un agent economic.

Prejudiciul cauzat statului în urma licitaţiilor aranjate intenţionat în favoarea agentului economic implicat depăşeşte 150 mln lei. În urma unei decizii a procurorilor, pentru recuperarea prejudiciului, pe bunurile învinuiţilor, inclusiv pe conturile bancare, automobile, terenuri şi imobile a fost aplicat sechestru.

În primăvara acestui an, fostul ministru al Sănătăţii din Republica Moldova, Andrei Usatîi, a fost reţinut de procurorii Centrului Naţional Anticorupţie, alături de mai mulţi directori din domeniul Sănătăţii, în urma unor ample percheziţii. Aceştia au fost bănuiţi de trucarea licitaţiilor publice, iar percheziţiile s-au desfăşurat la mai multe spitale, la MAI, dar şi la DIP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor