Stefan Fule: Instituţiile statului în Moldova au fost privatizate şi folosite ca arme în lupte politice

Liderii politici din Moldova, inclusiv cei care se declară pro-europeni, folosesc instituţiile statului în calitate de arme politice în interesul oligarhilor, a afirmat fostul comisar european pentru extindere şi vecinătate estică, Stefan Fule.
Comisarul european pentru extindere Stefan Fule.
Comisarul european pentru extindere Stefan Fule. (MICHAL CIZEK/AFP/Getty Images)

În opinia fostului comisar european Stefan Fule, care a participat la seminarul Adunării Parlamentare NATO, ce a avut loc între 11-13 noiembrie la Chişinău, autorităţile de la Chişinău ar trebui să ofere mai multă independenţă instituţiilor statului. Mai mult, vicepreşedintele Adunării, Paolo Alli a menţionat că pentru înfăptuirea parcursului european al Moldovei, este inevitabilă o adevărată luptă anticorupţie şi stoparea influenţelor oligarhice, relatează Jurnal.md.

„Sunt sigur că cetăţenii moldoveni nu se aşteaptă ca vieţile lor să se îmbunătăţească simţitor peste noapte. Dar ei au tot dreptul să aştepte de la liderii politici să demonstreze integritate şi dedicaţie în guvernare. Rezolvarea problemelor legate de lupta anticorupţie şi influenţele oligarhice este o condiţie critică în menţinerea sprijinului public pentru reformele europene. Este dificil, dar poate fi făcut”, a afirmat Paolo Alli.

Deşi Moldova se confruntă de câţiva ani cu aceleaşi provocări, problema majoră rămâne aceeaşi, atitudinea liderilor politici faţă de actul de guvernare, este de părere fostul comisar european pentru extindere şi vecinătate estică.

„Problema în Moldova este că liderii politici, şi nu sunt fericit să spun că inclusiv din coaliţia proeuropeană, în loc să întărească independenţa instituţiilor democratice, au ales să le privatizeze şi să le folosească drept arme în lupte politice. Îmi pare rău să o spun, dar în această ţară, sistemul pe care îl ştim cum trebuie să fie, în care instituţiile democratice joacă rolul central, s-a bazat pe balanţa interesului personal al câtorva politicieni şi oligarhi”, a subliniat Fule.

„Duşmanul Moldovei este încă acelaşi: reformele pe jumătate, reformele doar pe hârtie, corupţia, lipsa responsabilităţii, slăbiciunea statului de drept. O ţară slabă şi nereformată poate deveni uşor o victimă a schimbărilor geopolitice. Puterea unei ţări nu înseamnă puterea câtorva oameni, care cred că deţin controlul absolut asupra acestei ţări, ci constă în puterea instituţiilor democratice”, a mărturisit Stefan Fule.

Făcând aluzie la refuzul Partidului Liberal Democrat de a participa la negocierile privind formarea unei noi majorităţi parlamentare, a unui nou Guvern şi numirea unui premier, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, moderator al seminarului, l-a rugat pe Stefan Fule, după discursul ţinut, să vină cu o sugestie adresată politicienilor pro-europeni de la Chişinău.

„Nu sunt aici pentru a da sfaturi politicienilor moldoveni, dar am o observaţie. Am auzit astăzi multe despre necesitatea de a forma un Guvern pro-european. Puteţi să îmi explicaţi ce înseamnă asta? Puteţi să îmi spuneţi cum definiţi un Guvern moldovean pro-european, pentru că unii dintre noi, venind în ţara voastră, văzând atât de multe drapele UE, începem să ne întrebăm dacă nu cumva suntem folosiţi ca alibi pentru un set de politici total diferit, care nu are nimic în comun cu Europa? Cred că noul Guvern, oricare ar fi după această criză serioasă, ar trebui să fie un Guvern pro-Moldova, un Guvern pro-reforme şi un Guvern pro-implementarea Acordului de Asociere”, a conchis Stefan Fule.

Răspunsul fostului comisarul european l-a lăsat pe Diacov fără replică.

Potrivit sursei citate, Parlamentul Republicii Moldova găzduieşte cel de-al 90-lea Seminar Rose-Roth al Adunării Parlamentare NATO cu genericul „Viitorul european al Republicii Moldova: contextul regional şi provocările interne”, care se desfăşoară până vineri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe