China face legea în R. Moldova? Protest paşnic interzis la Chişinău

Conducerea Moldovei încalcă dreptul la întrunire şi la libera exprimare a propriilor cetăţeni, pentru a nu supăra o delegaţie chineză.
Practicanţii Falun Gong din Moldova protestează la Reşedinţa de Stat
Practicanţii Falun Gong din Moldova protestează la Reşedinţa de Stat (Epoch Times România)

Cu ocazia sosirii în R.Moldova a unei delegaţii parlamentare chineze, vineri, 16 octombrie, moldovenilor susţinători ai practicii spirituale Falun Gong, persecutată în China, le-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare.

Primăria oraşului Chişinău le-a interzis celor care doreau să-şi exprime dezacordul faţă de persecuţia din China, staţionarea cu un banner în imediata apropiere a reşedinţei preşedintelui R.Moldova, zonă pe unde urmau să treacă membrii delegaţiei.

Delegaţia chineză condusă de vicepreşedintele Comitetului Permanent al Adunării Naţionale a Reprezentanţilor Poporului din China, Xiangbapingcuo, se află în Moldova pentru o perioadă de două zile, iar vineri a avut o întrevedere cu Andrian Candu, preşedintele Parlamentului, precum şi cu Nicolae Timofti, preşedintele RM, la Reşedinţa de Stat.

În faţa Reşedinţei de Stat se aflau aderenţi ai mişcării spirituale Falun Gong din Moldova afişând un banner pe care scria în chineză, rusă şi română „Cerem oprirea imediată a recoltării forţate a organelor de la practicanţii Falun Gong din China!”.

Manifestarea lor paşnică a fost însă întrereuptă de reprezentanţi ai Serviciului Protecţie şi Pază de Stat care s-au apropiat de protestatari cu o dispoziţie semnată de Primarul General al municipiului Chişinău, cerându-le să plece. Potrivit acesteia, aderenţii Falun Gong din Moldova, nu aveau dreptul să protesteze în apropierea Reşedinţei de Stat, mai exact „în imediata apropiere a instituţiilor şi în perimetrul străzilor Sfatul Ţării - 31 August 1989 - Mitropolit G. Bănulescu Bodoni - Bucureşti şi teritoriile adiacente ale acestora”.

În momentul în care delegaţia chineză a ieşit din Reşedinţa de Stat, poliţiştii prezenţi la faţa locului au acoperit bannerul aderenţilor Falun Gong din Moldova, îngrădindu-i. Delegaţia a trecut pe alături şi s-a îndreptat spre Hotelul Codru, unde au fost cazaţi, probabil, dar despre care se ştie că aparţine oligarhului Vladimir Plahotniuc.

„Membrii Asociaţiei Falun Dafa din Moldova califică acţiunile primarului Dorin Chirtoacă drept o gravă încălcare a dreptului la întrunire şi expresie”, se arată într-un comunicat de presă remis Epoch Times România. Mai mult, aceştia consideră „acţiunile şi dispoziţia emisă ca fiind tendenţioase, autocratice, în stil comunist, neconstituţionale şi total lipsite de temei juridic."

Dorin Chirtoacă a mai semnat şi în anul 2013 o asemenea dispoziţie tot cu ocazia sosirii unei delegaţii a Partidului Comunist Chinez, iar în anul 2014 a suspendat activitatea Asociaţiei Falun Dafa fără nicio motivaţie legală.

Mişcarea spirituală Falun Gong, cunoscută şi sub numele de Falun Dafa este persecutată, începând cu anul 1999, de regimul comunist de la Beijing. Predată în public începând cu anul 1992, practica include cinci exerciţii fizice lente şi de meditaţie şi propune valori morale bazate pe adevăr, compasiune şi toleranţă. În anul 1999 s-a estimat că între 70 şi 100 de milioane de chinezi practicau Falun Gong, ceea ce a atras nemulţumirea preşedintelui de atunci al Chinei, Jian Zeming.

Potrivit susţinătorilor Falun Gong, de la începerea persecuţiei în 1999, sute de mii de practicanţi Falun Gong au fost arestaţi şi închişi în lagăre de muncă forţată, unde au fost torturaţi fizic şi psihic. În plus, un număr impresionant de mare de practicanţi au fost ucişi pentru organele lor, în cadrul unei industrii a transplanturilor de organe susţinute de statul chinez. Conform raportului Organizaţiei Mondiale de Investigare a Persecuţiei Falun Gong, numărul victimelor s-ar ridica la peste 2 milioane de persoane.