Fost ministru israelian al Energiei acuzat de spionaj în favoarea Iranului

Gonen Segev, fost ministru israelian al energiei şi infrastructurii
Gonen Segev, fost ministru israelian al energiei şi infrastructurii (Getty Images)
Andrei Popescu
19.06.2018

Un raport bombă a trimis unde de şoc prin intermediul guvernului şi mass mediei din Israel, după ce a dezvăluit că un fost oficial guvernamental de nivel înalt a fost arestat pentru spionaj în favoarea Iranului, aparent oferind principalului duşman regional al Israelului informaţii secrete privind locaţiile centrelor de securitate şi industria energetică a ţării.

Gonen Segev a îndeplinit funcţia de ministru al Energiei şi Infrastructurii (acum numit Ministerul pentru Infrastructură, Energie şi Resurse de Apă Naţionale) la sfârşitul guvernului premierului Yitzhak Rabin (care a fost asasinat) şi la începutul mandatului premierului Shimon Peres. De asemenea, Segev este binecunoscut pentru acordarea unui vot cheie în favoarea Acordurilor de la Oslo în Parlamentul israelian, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

După cariera sa politică, Segev a avut deseori probleme juridice care i-au adus sentinţe cu închisoarea pentru trafic de droguri, falsuri şi fraudă în comerţul electronic, şi a locuit în Nigeria în ultimii ani. El a mai fost condamnat la 5 ani de închisoare (2005-2010) pentru tentativa de a introduce ilegal 32.000 de tablete de ecstasy (MDMA) din Olanda în Israel.

Serviciul de informaţii interne israelian, Shin Bet, a anunţat luni că Segev a fost extrădat din Guineea, după ce a fost monitorizat de serviciile israeliene de spionaj, fiind suspectat că a ţinut legătura cu oficiali ai spionajului iranian. El este acuzat că s-a întâlnit cu agenţi iranieni în capitale străine, inclusiv în Nigeria, pentru a transmite informaţii sensibile legate de infrastructură şi sistemele de securitate ale Israelului.

Potrivit mai multor rapoarte media israeliene, fostul ministru este acuzat de “asistarea inamicului într-o perioadă de război şi spionaj împotriva statului israelian”.

Shin Bet a publicat o declaraţie oficială, precizând că “Segev a oferit informaţii referitoare la sectorul energetic [al Israelului], locaţii ale centrelor de securitate din Israel şi date despre clădiri şi oficiali din structurile diplomatice şi de securitate etc.”.

Deşi majoritatea informaţiilor în acest caz au fost marcate ca fiind “confidenţiale la cererea statului”, potrivit unei declaraţii a avocaţilor lui Segev, publicaţia israeliană Arutz Sheva a prezentat următoarele detalii privind acest caz:

“O investigaţie desfăşurată de Shin Bet şi poliţie a descoperit că Segev a fost recrutat şi a acţionat ca agent în numele serviciului iranian de spionaj şi că, în 2012, a fost creată o legătură între Segev şi elemente ale ambasadei iraniene din Nigeria. Ulterior, el a participat de două ori la întâlniri cu operatorii săi din Iran.

“Investigaţia a dezvăluit că Segev s-a întâlnit cu agenţi iranieni în diverse locuri din lume, în hoteluri şi apartamente despre care se crede că sunt folosite pentru activităţi iraniene secrete. De asemenea, Segev a primit un sistem de comunicare secret pentru a cripta mesajele între el şi agenţii respectivi.”

Aparent Segev a încercat, de asemenea, să acţioneze ca mediator între agenţi iranieni şi cetăţeni israelieni care lucrau în posturi sensibile, care aveau legătură cu securitatea şi relaţiile externe ale Israelului. În unele cazuri, potrivit rapoartelor media israeliene, agenţii străini iranieni au fost prezentaţi drept “contacte de afaceri” când interacţionau cu cetăţeni israelieni în străinătate.

Pe moment, alte detalii nu au ieşit la iveală în acest caz, în condiţiile în care Curtea Districtuală din Ierusalim, la solicitarea Serviciului General de Securitate şi a poliţiei israeliene, a cerut să nu fie dezvăluite alte informaţii din cauza implicaţiilor pentru securitatea naţională şi serviciul de informaţii al Israelului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor