Adunarea Generală a ONU condamnă Israelul pentru utilizarea forţei excesive împotriva manifestanţilor din Gaza

Forţele israeliene folosesc gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor palestinieni în timpul unor ciocniri la graniţa dintre Israel şi Fâşia Gaza, 6 aprilie 2018.
Forţele israeliene folosesc gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor palestinieni în timpul unor ciocniri la graniţa dintre Israel şi Fâşia Gaza, 6 aprilie 2018. (Said Khatib/AFP/Getty Images)

Adunarea Generală a ONU a organizat miercuri cea de-a 10-a întâlnire de urgenţă privind reacţia Israelului la protestele care au avut loc începând cu luna martie de-a lungul gardului de frontieră dintre Israel şi Fâşia Gaza. ONU a votat în favoarea condamnării Israelului pentru utilizarea forţei excesive, inclusiv muniţie reală, împotriva palestinienilor care participă la aceste proteste, denumite “Marele Marş al Reîntoarcerii”.

Astfel, 120 de ţări au votat în favoarea rezoluţiei, 8 au votat împotrivă şi 45 s-au abţinut. Întâlnirea de miercuri a avut loc după un alt vot, desfăşurat în 1 iunie în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, privind o rezoluţie de condamnare a utilizării forţei excesive, deseori o forţă letală, de către Israel împotriva manifestanţilor palestinieni. Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, s-a opus prin veto rezoluţiei propuse de Kuweit. În schimb, Haley a propus propria sa rezoluţie, însă nu a reuşit să atragă susţinători.

În urma veto-ului SUA din 1 iunie, reprezentanţii Algeriei şi Turciei au cerut ca întâlnirea să se reia ulterior, propunerea fiind aprobată.

Înaintea întâlnirii de miercuri a Adunării Generale a ONU, Human Rights Watch (HRW), un ONG internaţional pentru drepturile omului, a condamnat folosirea forţei letale de către Israel împotriva manifestanţilor palestinieni în Fâşia Gaza în ultimele două luni de proteste.

HRW a precizat că folosirea de muniţie reală împotriva copiilor, jurnaliştilor, medicilor şi manifestanţilor care “nu au reprezentat o ameninţare iminentă la adresa vieţii” ar putea fi considerate “crime de război”. De asemenea, HRW a evidenţiat faptul că Forţele de Apărare Israeliene (FAI) au folosit puşti de asalt “care trag gloanţe cu o viteză mare”.

Potrivit unei declaraţii a organizaţiei Doctori Fără Frontiere (MSF) din 19 aprilie, rănile provocate de gloanţele FAI sunt “neobişnuit de grave şi periculoase”, iar majoritatea victimelor rămân cu dizabilităţi fizice grave şi pe termen lung.

HRW a intervievat nouă persoane care au devenit victime ale Forţelor de Apărare Israeliene în 14 mai, o zi în care 9 jurnalişti au fost împuşcaţi şi 6 copii au fost ucişi. “Am văzut un bărbat care sângera şi m-am îndreptat spre el încet. Spatele meu era către gard, nimeni nu era în preajma mea care să arunce cu pietre sau alte obiecte. Apoi, un glonţ m-a lovit în spate, prin partea dreaptă şi a ieşit prin piept. Nu erau ambulanţe în zonă, nu puteau ajunge la noi din cauza împuşcăturilor”, a declarat bărbatul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe