Fost ministru al Finanţelor: Moldova a avut nevoie de acordul cu FMI ca să-şi ţină guvernanţii la muncă

FMI a aprobat programul cu Moldova pentru o perioadă de 3 ani, specificând că Chişinăul va beneficia de asistenţă financiară în tranşe după implementarea reformelor profunde în sectorul financiar, dar şi în combaterea corupţiei etc.
Ştefan Sârbu
08.11.2016

alte articole

(TIM SLOAN/AFP/Getty Images)
Ştefan Sârbu
08.11.2016

La 7 noiembrie, Consiliul de Directori Executivi al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat un acord pe trei ani cu Republica Moldova, finanţat prin două instrumente de creditare – Mecanismul de finanţare extinsă (EFF) şi Mecanismul extins de creditare (ECF), care are ca scop susţinerea programului de reforme economice şi financiare ale statului. Astfel, Moldova a obţinut acces la o sumă totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere, circa 178,7 milioane de dolari S.U.A. sau 75 la sută din cota ţării la FMI.

Potrivit unui comunicat de presă al reprezentanţei FMI la Chişinău, suma echivalentă cu 26 milioane de drepturi speciale de tragere, circa 35,9 milioane de dolari S.U.A., va fi pusă la dispoziţia autorităţilor moldoveneşti imediat după aprobarea acordului. Suma rămasă va fi debursată pe parcursul implementării programului, în cinci tranşe, la fiecare din evaluările semianuale ale programului.

În urma discuţiilor din cadrul Consiliului de Directori Executivi, domnul Mitsuhiro Furusawa, director adjunct al FMI şi preşedinte în exerciţiu al şedinţei, a declarat că “autorităţile Republicii Moldova au elaborat un program comprehensiv – care va fi susţinut de un acord pe trei ani finanţat prin Mecanismul de finanţare extinsă (EFF) şi Mecanismul extins de creditare (ECF) – pentru consolidarea economiei şi soluţionarea vulnerabilităţilor cheie. Obiectivul programului este de a fortifica stabilizarea economică recentă şi de a progresa în realizarea unei agende ample de reforme structurale, în special în sectorul financiar. Angajamentul ferm de a promova politici sănătoase şi de a îmbunătăţi semnificativ guvernanţa economică va juca un rol crucial în asigurarea unor perspective de creştere economică pe termen lung.

În contextul programului susţinut de FMI, Moldova va beneficia de asistenţă financiară şi tehnică, în timp ce va implementa reforme profunde în sectorul financiar şi le va oferi autorităţilor spaţiul necesar pentru a promova o politică bugetar-fiscală mai echilibrată, şi va contribui, totodată, la suplinirea rezervelor internaţionale”.

FMI pledează, de asemenea, pe termen mediu, pentru „lărgirea bazei de impozitare şi investiţii prioritare în domeniul social şi în infrastructură”. Combaterea corupţiei şi transparenţa veniturilor înalţilor funcţionari sunt de asemenea menţionate de FMI printre priorităţile pe care ar trebui să le aibă guvernul de la Chişinău.

Prim-ministrul Republicii Moldova promite pe pagina sa de Facebook că, zilele următoare, va comunica liniile principale pe care se bazează programul cu FMI, astfel încât cetăţenii să fie informaţi cât mai corect.

În acelaşi context, fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţă, a cerut tot pe o reţea de socializare ca acordul cu FMI să fie făcut public integral. „RM a avut nevoie de acest acord ca să-şi ţină guvernanţii la muncă. Să-l vedem şi să-i vedem”.

Menţionăm că Moldova nu a mai avut un acord cu FMI din 2013. În cadrul precedentului program de susţinere, ţara a beneficiat de asistenţă financiară în valoare de 566 de milioane de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor