FMI la Chişinău: Va verifica îndeplinirea obligaţiilor asumate de guvernare

Una dintre condiţiile impuse guvernării de la Chişinău la semnarea memorandumului cu FMI s-a referit la sectorul energetic. Potrivit unor experţi în energetică, această condiţie a fost necesară pentru a asigura independenţă şi transparenţă în activitatea ANRE.
(TIM SLOAN/AFP/Getty Images)
Maria Maevschi
02.11.2017

În aceste zile la Chişinău se află o Misiune a Fondului Monetar Internaţional pentru a verifica în ce mod guvernarea din Republica Moldova a îndeplinit obligaţiile asumate în urma semnării memorandumului cu FMI privind sectorul financiar bancar precum şi sectorul energetic, mai ales după ce autorităţile de la Chişinău au promis că vor depune eforturi concrete în vederea consolidării independenţei bugetare a Agenţiei Naţionale pentru Reglementarea în Energetică (ANRE) şi asigurarea transparenţei depline a numirii directorilor de la ANRE.

„De fapt FMI de fiecare dată vine cu anumite condiţii pentru a se asigura că ţara merge pe o cale dreaptă, are o direcţie corectă care va duce la sustenabilitate din punct de vedere financiar bugetar. Fiecare punct care este introdus în acorduri de genul acesta trebuie îndeplinite de guvernare pentru a atinge anumiţi parametri de funcţionare care sunt desigur în folosul cetăţeanului simplu în primul rând”, a declarat preşedintele Centrului Por-Energy, Ruslan Surugiu în cadrul emisiunii „WatchDog” de la TV8.

Acesta a specificat că, din păcate, sectorul energetic din Republica Moldova a înregistrat în ultimii ani foarte multe deficienţe, iar în ceea ce priveşte Agenţia Naţională pentru Reglementarea în Energetică, aceasta a ratat şansa de a fi o instituţie independentă şi transparentă, motiv pentru care FMI a insistat ca ceea ce ţine de activitatea ANRE să fie inclus în acel acord de colaborare semnat cu Guvernul.

„Înainte de acest acord, ANRE a fost supusă anumitor presiuni politice din partea anumitor grupuri restrânse cu interese financiare din sectorul energetic şi respectiv am fost martori când ANRE nu avea un buget aprobat un an întreg, ceea ce face imposibilă activitatea independentă a acestei agenţii. În legea veche a energeticii era stabilit foarte clar că bugetul agenţiei este aprobat de către Parlament nu mai târziu de luna noiembrie a fiecărui an şi cuantumul acestui buget al ANRE nu putea depăşi 0,15 % din cifra de afaceri a companiilor reglementate”, a specificat expertul în energetică, Ruslan Surugiu.

Potrivit moderatorului emisiunii, ANRE trebuie să fie un organ independent, dar politicienii sunt preocupaţi de rating electoral şi nu de majorarea tarifelor, întrucât asta ar nemulţumi consumatorii şi respectiv ar duce la scăderea ratingului politicienilor de la guvernare.

Expertul energetic pe programele BERD, Sergiu Ungureanu a explicat că scheme de implicare a politicului în activitatea ANRE vor exista până când societatea nu va înţelege că trebuie să facă lumină în aceste lucruri, pentru că dacă nu există transparenţă decizională, se aprobă strategii care nu sunt reale pentru această ţară şi tarife care nu sunt discutate cu experţii.

„Astăzi ANRE a devenit o sursă de stabilitate pentru putere. Ei vor stabilitate în ţară şi o menţin până la eventuale alegeri, după care măresc tariful lăsând cu foarte mari probleme atât furnizorii, cât şi cetăţenii care nu se aşteaptă la o mărire de 30-40 la sută. Noi ca societate civilă trebuie să facem presiuni asupra lor şi atunci nu vor mai exista diferite istorii sumbre cu scheme şi cu investitori care vin să investească şi apoi fug”, a conchis Sergiu Ungureanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor